fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOcjene EK i afera Koverta uticale na rezultate istraživanja

Ocjene EK i afera Koverta uticale na rezultate istraživanja

Podgorica, (MINA) – Ocjene Evropske komisije o stanju u državi a, prvenstveno afera Koverta, kao i reakcija državnih organa u odnosu na slučaj nezakonitog finansiranja vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), uticale su na rezultate istraživanja CEDEM-a, ocijenjeno je iz Politikon mreže.

Prema istraživanju CEDEM-a, koje je predstavljeno u četvrtak, povjerenje građana u sve institucije je u padu, DPS i Demokratska Crna Gora bilježe manju podršku u odnosu na decembar prošle godine, a prosječne ocjene za sve političare su niske.

Direktorica Politikon mreže, Jovana Marović, rekla je da, uzimajući u obzir vremenski okvir u kojem je sprovedeno istraživanje, moglo bi se reći da su na rezultate uticale ocjene Evropske komisije o stanju u zemlji.

»Prvenstveno, afera ”Koverta” kao i reakcija državnih organa u odnosu na slučaj nezakonitog finansiranja vladajuće DPS«, rekla je Marović agenciji MINA.

Ona je podsjetila da je EK u svom godišnjem izvještaju ukazala na sveprisutnost korupcije, politizovane institucije, nezadovoljavajuće uslove za održavanje izbora, ali i ocijenila da od brzog i efikasnog rješavanja afere ”Koverta” zavisi povjerenje građanki i građana u izborni proces.

»Upravo ova afera znači nastavak neodgovornosti, netransparentnosti i bahatog ponašanja državnih institucija, te odlaganja potrebnih rezova i nepostojanje opredjeljenja da se nedemokratske prakse iskorijene«, navela je Marović.

Prema njenim riječima, tako nešto je moglo da se vidi i kod tumačenja (i kršenje Ustava) i brojne druge primjere zloupotreba javnih resursa i izigravanja zakona.

»Kroz atmosferu progona neistomišljenika, ranije događaje sa preuzimanjem kontrole nad Savjetom RTCG i skorašnja dešavanja u vezi sa izborom novih članova Agencije za sprječavanje korupcije (ASK)«, kazala je Marović.

Prema njenim riječima, iako se dio afere ”Roćenovi razgovori” dešavao u periodu istraživanja i ona je velikim dijelom uticala na stavove građanki i građana.

Marović je podsjetila i na nedavne rezultate istraživanja Balkanskog barometra po kojem 59 odsto crnogorskih građana smatra da se zakon ne primjenjuje jednako na sve.
Ona smatra da se pad podrške DPS-u može posmatrati i kroz manjak aktivnosti ”na terenu” budući da je do parlamentarnih izbora ostalo više od godinu.

»Cijenim da će ovakvi pokazatelji uticati na njihovo intenziviranje, iako je procenat od 7,5 odsto veliki zalogaj čak i za dugogodišnju vladajuću partiju u Crnoj Gori«, rekla je Marović.

Sa druge strane, dodala je ona, u periodu između dva istraživanja javnog mnjenja donešena je i presuda u slučaju ”državni udar” koja je uzdrmala crnogorsku javnost i svakako da je imala uticaj na stavove građanki i građana, pa otuda i porast podrške DF-u.

»To što dio opozicije i dalje ima stabilnu podršku (ili bilježi rast podrške) je znak da neučestvovanje u radu politizovanih institucija građanke i građani ocjenjuju pozitivno.«, kazala je Marović.

Ona smatra da se nešto manja podrška Demokratama u odnosu na decembar prošle godine bi se mogla dovesti u vezu sa koalicionim preispitivanjima i prekompozicijama na domaćoj političkoj sceni, ali i žestokim medijskim ”ratovanjem” sa DF-om.

»Građanke i građani su umorni od međusobnog napadanja u opoziciji i željni snažne političke alternative DPS-u koja može biti izgrađena samo kroz minimum zajedničkih aktivnosti cjelokupne opozicije«, zaključila je Marović.

Najčitanije

Futsal reprezentacija na turniru u Novigradu

Podgorica, (MINA) - Omladinska futsal reprezentacija Crne Gore naredne sedmice učestvovaće na turniru u...