fbpx
NaslovnicaCrna GoraOd gripa preminula četiri pacijenta

Od gripa preminula četiri pacijenta

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori su prošle sedmice četiri pacijenta preminula od komplikacija izazvanih infekcijom virusa gripa, dok je od početka sezone evidentirano 11 smrtnih slučajeva, pišu Dnevne novine.

Kako navodi taj dnevni list, protekle sedmice preminule su tri žene starosti 61, 62, 67 godina i 81-godišnji muškarac.

U izvještaju Instituta za javno zdravlje (IJZ), koji obuhvata period od 11. do 17. februara,navedeno je da je samo jedan od četiri preminula pacijenta bio vakcinisan protiv gripa.

U tom periodu u Centru za medicinsku mikrobiologiju IJZ laboratorijskim putem potvrđeno je 35 slučajeva infekcije virusom gripa.

“U pitanju su infekcije virusom gripa tipa A. Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa od početka sezone je 336 (335 slučajeva infekcije virusom gripa tip A i jedan virusom gripa tip B)”, piše u izvještaju.

Od ukupnog broja laboratorijski testiranih uzoraka od početka sezone, kako se dodaje, njih 45,7 odsto je bilo pozitivno na prisustvo virusa gripa, od čega je 99,7 odsto uzoraka pozitivno na virus gripa tip A”.

Kada su u pitanju simptomi nalik gripu, za sada je registrovano 757 osoba.

“Za sada se registruje epidemijsko javljanje sa srednjim intenzitetom aktivnosti gripa i širokom geografskom rasprostranjenošću”, poručuju iz IJZ.

Najveći broj oboljelih od bolesti sličnih gripu, 458, registrovano je u uzrastu od 20 do 64 godine, dok je najviša incidencija registrovana u uzrastu od pet do 14 godine i u uzrastu mališana do četiri godine.

Najčitanije