fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdabrana najbolja rješenja za murale posvećene vezi Crne Gore i EU

Odabrana najbolja rješenja za murale posvećene vezi Crne Gore i EU

Podgorica, (MINA) – Stručni žiri odabrao je tri najbolja rješenja za oslikavanje murala u Podgorici, Baru i Bijelom Polju, koji su posvećeni vezi Crne Gore i Evropske unije (EU), saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Kako su naveli, oslikavanje murala posvećenih vezi Crne Gore sa EU uskoro će početi u Glavnom gradu, Baru i Bijelom Polju.

Najbolja idejna rješenja, prema ocjenama stručnog žirija, dostavili su Mia Pejović, za mural u Podgorici, Pavle Cvijović za mural u Bijelom Polju i grupa Kunstler, koju čine Danijela Darmanović Mahmutović, Anđela Mršulja i Marija Raketić, za mural u Baru.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade kazali su da tri murala, koje će umjetnici u narednom periodu oslikati u Podgorici, Baru i Bijelom Polju, predstavljaju odgovor na mural „Samo se srcem dobro vidi“ umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Rikarda Druškića, koji je u aprilu predstavljen u Briselu i posvećen vezama Zapadnog Balkana i EU.

Briselski mural, kako su dodali, poslužio je kao inspiracija za ideju da upravo Crna Gora bude prva država Zapadnog Balkana koja će odgovoriti oslikavanjem murala u svoja tri grada.

Foto: GSV

„Murali će predstaviti dio društvenog, istorijskog i kulturnog bogatstva Crne Gore i poslati poruku građanima EU da je Crna Gora zemlja koja je istorijski, kulturološki i geografski, oduvijek bila dio Evrope“, navodi se u saopštenju.

Na konkurs je stiglo 27 prijava, od čega deset za izradu murala u Podgorici, devet za Bar i osam za Bijelo Polje.

Najbolja idejna rješenja odabrala je komisija koju su činile pomoćnica generalnog sekretara Vlade Nada Vojvodić, profesorica Fakulteta likovnih umjetnosti Maja Šofranac, istoričarka umjetnosti i savjetnica za društvene djelatnosti u Službi Gradonačelnika Nela Gligorović.

U komisiji koja je odabrala najbolja rješenja bili su i akademski slikar i predsjednik Skupštine Opštine Bijelo Polje Abaz Dizdarević, glavni gradski arhitekta Bara Igor D. Milošević i menadžerka programa UNDP-ja Jelena Mrdak.

Konkurs za izradu murala na temu Ja za Evropu, Evropa za mene raspisao je Generalni sekretarijat Vlade – Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja Uniji.

Konkurs je realizovan u skladu sa Strategijom informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2019-2022, u okviru projekta EU4ME, koji finansira EU, a sprovodi UNDP.

Najčitanije