fbpx
NaslovnicaCrna GoraOpozicija mora imati svoju platformu i inicijativu

Opozicija mora imati svoju platformu i inicijativu

Podgorica, (MINA) – Opozicija mora imati svoju platformu i inicijativu, koja će da bude jasna i nedvosmislena ponuda i bez koje se više neće nastupati ni na jednim izborima u organizaciji ove vlasti, ocijenio je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

On je rekao Danu da je njihova obaveza, kao odgovornih političara, da pronađu minimum saglasnosti oko slobodnih i fer izbora, da se toga “drže kao Svetog pisma” i predlože nešto što je realno, ostvarivo i održivo.

“Nešto što neće ugroziti vitalne državne interese, a što će biti pomoć u rješavanju aktuelne političke krize”, kazao je Abazović.

On smatra da je primjereno da se što prije nađe taj minimum saglasnosti.

“To nije stvar koalicionih aranžmana, to nije stvar odnosa prema Demokratskoj partiji socijalista (DPS), to je stvar odgovornog odnosa prema državi. Mi više ne možemo da učestvujemo na izborima koje organizuje DPS i koji će da podsjećaju na somalijske uslove”, poručio je Abazović.

On je ocijenio da je potrebno novo izborno zakonodavstvo, da je potreban model kako da se kontroliše izborni proces kao i da treba značajno obezbjeđivanje ostvarivanja vladavine prava do momenta održavanja izbora.

“Lokalni i parlamentarni izbori moraju biti održani u jednom danu, kako bi se i na taj način umanjile moguće zloupotrebe od strane DPS-a”, smatra Abazović.

On je rekao da nijedan model ne treba unaprijed marginalizovati, ali da nije realno da opozicija nastupi na jednoj listi, niti da to vodi ka bilo kakvim promjenama.

“Kad god smo pobjeđivali u opštinama, pobjeđivali smo ih kroz više kolona i više lista. Ne možemo da pobijedimo ukoliko budemo imali ovakve uslove za izbore i to treba svi da shvatimo”,kazao je Abazović.

On je ocijenio da pobjeda na izborima ne zavisi od toga da li će opozicija na njima učestvovati u jednoj, dvije ili deset kolona, već od stvaranja uslova u kojim će se ljudi slobodno izjašnjavati.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije