fbpx
NaslovnicaCrna GoraOpozicioni članovi Odbora predlažu ukidanje adrese bb

Opozicioni članovi Odbora predlažu ukidanje adrese bb

Podgorica, (MINA) – Opozicioni članovi Odbora za izbornu reformu, na današnjoj sjednici tog tijela, predložili su ukidanje adrese b.b, jer, kako ocjenjuju, nesređeno pitanje mjesta stanovanja može da izazove nepravilnosti.

U vlasti smatraju da adrese b.b. ne mogu da utiču na tačnost vođenja biračkog spiska, prenosi portal Antena M.

Na sjednici Odbora za izbornu reformu razmatran je opozicioni predlog za izmjenu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, sa posebnim osvrtom na birački spisak.

Poslanik Demokratske Crne Gore, Momo Koprivica, ocijenio je da nesređeno pitanje mjesta stanovanje može da vodi ka nepravilnostima.

Opozicioni članovi Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva predložili su ukidanje adrese b.b. i numerisanje svih kuća i zgrada.

“I to ne samo zarad izbornog procesa, to je pitanje od većeg društvenog značaja”, naglasio je Koprivica.

Danijel Živković iz Demokratske partije socijalista kazao je da je na radnom odboru dobio informaciju od resornog organa da adrese b.b. ne mogu da utiču na tačnost vođenja biračkog spiska.

Govoreći o adresama, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić poručio je da to nije uticalo na kvalitet biračkog spiska.

“Niko se nije žalio da zbog toga nije ostvario biračko pravo”, kazao je Nuhodžić i istakao da mali broj poziva za glasanje nije uručen zbog problema pri nalaženju adrese.

Direktor Direkcije za nekretnine Dragan Kovačević rekao je da je obezbijeđen novac za adresni registar, koji će biti centralizovana baza podataka.

“Trebalo bi što prije krenuti sa poslom”, istakao je on.

Tokom prezentacije budućeg registra adresa, navedeno je da podaci postoje, ali da nijesu u elektronskoj formi.

“Da bi podaci bili transparetni moraju da budu u eletronskoj formi”, istaknuto je iz Direkcije tokom prezentacije.

Oni su naveli da u Direkciji ima znanja za taj posao, ali ne i kadra.

Dodaju da u lokalnim samoupravama, koje posjeduju najviše podataka, nema ni dovoljno zaposlenih, kao i da je tehnička opremljenost na niskom nivou.

Softver će, kako su najavili iz Direkcije, biti završen do kraja sljedeće godine.

Pridruženi član Odbora Dragan Koprivica predložio je da se rad Odbora za izbornu reformu prolongira do 31. decembra jer, prema prethodnoj odluci, prestaje 15. novembra.

Članovi Odbora se o tome danas nijesu izjasnili.

Najčitanije