fbpx
NaslovnicaCrna GoraOrganizuju akciju savjetovanja i testiranja na HIV

Organizuju akciju savjetovanja i testiranja na HIV

Podgorica, (MINA) – Savjetovalište za HIV u Institutu za javno zdravlje (IJZ) organizovaće danas akciju dobrovoljnog i povjerljivog savjetovanja i testiranja na tu infekciju, povodom 1. decembra – Međunarodnog dana borbe protiv AIDS-a.

Akcija će biti sprovedena u prostorijama Savjetovališta za HIV, u IJZ, do 20 sati.

Iz IJZ kazali su da su, u saradnji sa nevladinim organizacijama (NVO) koje učestvuju u radu Nacionalne komisije za AIDS, organizovane akcije testiranja u teško dostupnim populacijama.

„Edukativne radionice za učenike i učenice srednjih podgoričkih škola sprovode se u saradnji sa studentima Medicinskog fakulteta, a za studente u Podgorici organizovana je akcija podjele kondoma i informaciono-edukativnog materijala“, navodi se u saopštenju.

Procjenjuje se da je tokom prošle godine u svijetu 1,7 miliona ljudi inficirano HIV-om, a da je 770 hiljada osoba umrlo od AIDS-a.

Smatra se da u svijetu sa HIV-om živi 37,9 miliona ljudi.

U Crnoj Gori je, prema podacima iz registra, na kraju prošle godine sa HIV-om živjela 221 osoba, 196 muškaraca i 25 žena, što čini da je prevalencija te infekcije u Crnoj Gori 0,03 odsto.

Prvi slučaj HIV infekcije u Crnoj Gori registrovan je 1989. godine i od tada do kraja prošle registrovano je ukupno 277 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je 136, odnosno 49 odsto, u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu razvijene bolesti (AIDS-a), a njih 141 je registrovano u asimptomatskoj fazi bolesti.

U istom periodu, 56 osoba je umrlo od AIDS-a.

Iz IJZ kazali su da se najveći broj HIV infekcija, 78 odsto, dijagnostikuje od 20 do 39 godine, a značajno veći broj inficiranih su muškog pola.

Najčešći put prenosa infekcije, u 88 odsto slučajeva, je preko nezaštićenog seksualnog odnosa.

HIV je virus koji se vezuje i uništava imune ćelije organizma.

Iz IJZ kazali su da osobe koje žive sa tim virusom mogu da se osjećaju i izgledaju potpuno zdravo, godinama nemaju simptome i uopšte ne znaju da su zaražene, a da prenose virus drugima.

Kako su naveli, jedini način da neko sazna da li je zaražen HIV-om je da uradi test na HIV.

Virus HIV se prenosi nezaštićenim seksualnim odnosom sa inficiranom osobom, kontaktom sa inficiranom krvlju i sa inficirane majke na dijete tokom trudnoće, porođaja i dojenja.

Taj virus se ne prenosi uobičajenim socijalnim kontaktom (ljubljenjem, grljenjem, rukovanjem), upotrebom javnih kupatila, bazena, tuševa, sauna, kašljanjem, kijanjem.

Virus se ne prenosi liječenjem u bolnicama, ambulantama i kod stomatologa, ukoliko se primjenjuju uobičajene higijenske mjere, davanjem krvi i drugih organa.

On se ne može prenijeti dijeljem zajedničkog pribora za jelo, ogrebotinama i ujedima domaćih životinja i insekata, brigom o osobama zaraženim HIV-om i oboljelim od AIDS-a, ukoliko se primjenjuju uobičajeni higijenski standardi.

Rizik za prenos HIV-a povećava se stupanjem u rizične seksualne odnose (sa nepoznatim osobama, pod dejstvom alkohola i droga, mijenjanjem više seksualnih partnera, nekorišćenjem kondoma), kao i upotrebom nesterilnog pribora za injektiranje droga.

Iz IJZ istakli su da ukoliko se HIV otkrije na vrijeme, u ranijem stadijumu, i ako se odmah započne sa liječenjem, inficirana osoba može imati dug i kvalitetan život.

„Antiretrovirusni lijekovi dovode do smanjenja količine virusa ispod nivoa detekcije što sprječava prenošenje virusa na zdrave osobe“, naveli su iz IJZ.

Kako su naglasili, važni elementi za održavanje dobrog kvaliteta života osoba sa HIV-om je, osim dostupnosti savremene terapije, i podrška porodice i zajednice.

1. decembar – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a se širom svijeta obilježava sa ciljem podizanja svijesti o HIV infekciji, ukazivanja na postignute rezultate u prevenciji i liječenju te infekcije, podrške inficiranim osobama i odavanja pošte preminulima.

„Ovogodišnja kampanja ističe ulogu zajednice u obezbjeđivanju pristupa preventivnim servisima, kao i nediskriminatornom i neosuđujućem pristupu terapiji, njezi i podršci osobama pogođenim HIV-om“, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije