fbpx
NaslovnicaCrna GoraOslobađajuće presude posmatrati kao dokaz kvaliteta sistema

Oslobađajuće presude posmatrati kao dokaz kvaliteta sistema

Podgorica, (MINA) – Pravosnažne oslobađajuće presude treba posmatrati kao dokaz kvaliteta sistema, a ne kao njegovu anomaliju, poručio je premijer Duško Marković.

On je u parlamentu, odgovarajući na pitanje nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića, rekao da troškovi koje država ima po osnovu posljedica oslobađajućih pravosnažnih sudskih presuda osobama protiv kojih su podignute optužnice, treba posmatrati u kontekstu nezavisnosti sudstva.

„Sud je samostalan i nezavisan i sudi na osnovu Ustava, zakona i potvrđenih i objavljenih međunarodnih ugovora, a nezavisnost i samostalnost sudova i sudija obezbjeđuje Sudski savjet, kao samostalan i nezavisan organ“, kazao je Marković.

Takođe, kako je naveo, državno tužilaštvo, kao jedinstven i samostalan državni organ, vrši poslove gonjenja učinilaca krivičnih djela i drugih kažnjivih djela koja se gone po službenoj dužnosti, a njegovu samostalnost obezbjeđuje Tužilački savjet.

„Zajednički smo u ovom istom Parlamentu postigli široki konsenzus oko pitanja ustavne pozicije ovih institucija, pa neću dodatno elaborirati da nema odgovornosti Vlade za posao sudija i državnih tužilaca“, rekao je Marković.

On je kazao da je u nadležnosti Vlade jačanje vladavine prava, kao preduslova ekonomskog i društvenog razvoja Crne Gore.

„Vlada je kao jedan od aktera sveobuhvatne reforme pravosuđa, svakako zainteresovana da svi troškovi, pa i troškovi sudskog postupka na koje ukazujete, budu manji, i vjerujemo da ćemo u narednom periodu do toga i doći“, rekao je Marković.

On smatra da pravosnažne oslobađajuće presude treba posmatrati upravo kao dokaz kvaliteta sistema, a ne kao njegovu anomaliju

„Ako bi državni tužioci pokretali postupke samo u onim slučajevima kada su 100 odsto sigurni da će uspjeti da dokažu krivicu, onda bi optužnice bile presude“, istakao je Marković.

On je, osvrćući se na statistiku, rekao da su podaci ohrabrujući.

„Tokom prošle godine Državno tužilaštvo ostvarilo je izuzetno visok procenat potvrđenih optužnica, tako što je u postupku sudske kontrole potvrđeno skoro 98 odsto optužnica. Procenat osuđujućih presuda takođe je visok i iznosi skoro 91 odsto. Oslobađajućom presudom riješeno je manje od četiri odsto optuženja, a odbijajućom manje od dva odsto“, naveo je Marković.

On je dodao da se crnogorsko pravosuđe ne nalazi se ni u kakvom VD stanju koje bi na bilo koji način negativno uticalo na ostvarivanje njegove ustavne i društvene uloge.

„Smatrajući ova pitanja važnijim od iznosa novčanih davanja koja se iz budžeta vanredno izdvoje za rad sudova i tužilaštva, želim da poručim da i zakonodavna, i izvršna i sudska vlast moraju biti odgovorne građanima. Samostalnost je uslov efikasnosti svake od njih, a međusobna kontrola garant njihove odgovornosti“, naglasio je Marković.

On je, u dodatnoj diskusiji, rekao da je sadašnje rješenje izbora Sudskog savjeta proisteklo kako bi bila izbjegnuta blokada sistema odnosno nelegitimno tijelo.

„Mi nijesmo do ovoga rješenja došli kao pravni nasilnici želeći da kompromitujemo ustavni I politički sistem u Crnoj Gori. Nego zbog toga što smo bili u takvoj situaciji nefunkcionlanošću parlamenta odnosno njegovom nespremnošći da dâ odgovor na ključno pitanje Ustava i funkcionisanja države“, kazao je Marković.

Kako je naveo, to rješenje je zasnovano na bazi sugestija Venecijanske komisije, „koja je, kao što znate, akter izmjena Ustava i donošenja zakona koji su na Ustavu zasnovani u procesu integracije i usklađivanja našeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije“.

Marković je kazao da su spremni na dijalog za pronalaženje rješenja.

„Odgovornost je na Parlamentu. Ako Vlada može da pomogne, zovnite nas, spremni smo da pomognemo“, rekao je Marković.

Najčitanije