fbpx
NaslovnicaCrna GoraOve godine počeće gradnja više vrtića

Ove godine počeće gradnja više vrtića

Podgorica, (MINA) – Izgradnja vrtića u Rožajama, podgoričkom Bloku 6, Pljevljima i Herceg Novom, ako sve bude išlo po planu, počeće ove godine, najavio je ministar prosvjete Damir Šehović.

Šehović je u intervjuu Pobjedi kazao da će se graditi i vrtići u Siti kvartu, Bloku 6, na Tuškom putu, još jedan na Starom aerodromu, na Zlatici, te u Bijelom Polju, Beranama, Plavu, Pljevljima, Rožajama, Baru i Ulcinju.

Kako je naveo, još jednu gimanziju dobiće Podgorica, a škole Zabjelo, Tološi, u Siti kvartu, Karabuško polje, Bijelo Polje i Rožaje.

Šehović je dodao da će se graditi i pet sportskih sala.

„U godinama pred nama, planiranih 38 kapitalnih projekata vrijednih 50 miliona EUR potvrda su da je opredjeljenje da se ulaže dugoročno i za prave stvari. Ako sve bude išlo planiranom dinamikom, izgradnja vrtića u Rožajama, podgoričkom Bloku 6, Pljevljima i Herceg Novom, počeće ove godine“, naveo je on.

Šehović je kazao da će pažnju resora na čijem je čelu u najskorijem periodu zaokupiti realizacija projekta uvođenja digitalnih učionica i promjena etosa škole – usmjeravanje i osposobljavanje učenika da umjesto za ocjenu uče za znanje.

Ocjenjujući da je osnovna potreba crnogorskog obrazovnog sistema kvalitetnije razumijevanje procesa i povezivanje lekcija iz raznih oblasti, on je istakao da je u postizanju tog cilja digitalizacija jedan od važnih mehanizama.

Šehović je kazao da će resorno ministarstvo, u saradnji sa Britanskim savjetom, u narednom periodu distribuirati oko četiri hiljade mikrobit računara svim crnogorskim osnovnim školama.

On je rekao da će oko tri miliona EUR biti usmjereno isključivo u opremanje školskih kabineta informatičkom opremom.

Šehović je istakao da je Ministarstvo u prethodnom periodu znalo da vrednuje i nagradi uspjehe đaka na brojnim regionalnim i međunarodnim takmičenjima.

On je kazao da je sistemski iskorak u tom pravcu uspostavljanje Fonda za kvalitet i talente iz koga se svake godine dodjeljuje više stotina nagrada najboljim učenicima.

Šehović je poručio da će zemlja čiji građani imaju izgrađen ukus i znaju da „isplivaju“ iz mora praznih sadržaja, držati svoj razvojni kurs.

Kako je naveo, u tom duhu resorno ministarstvo je otvaranjem područnih jedinica Muzičke škole u Zeti, Tuzima, Plavu, Rožajama i Mojkovcu htjelo da podrži i podstakne interesovanje za umjetnost.

„U više od polovine opština postoje matične jedinice muzičkih škola, a jedan dio ostalih opština pokriven je područnim jedinicama. Otvaranjem područnih jedinica u Zeti, Tuzima, Plavu, Rožajama i Mojkovcu, povremeno uz podršku partnera, htjeli smo da podržimo ili podstaknemo interesovanje za umjetnost, a tako će biti i ubuduće“, dodao je Šehović.

Najčitanije