fbpx
NaslovnicaCrna GoraOzbiljan napredak u borbi protiv organizovanog kriminala

Ozbiljan napredak u borbi protiv organizovanog kriminala

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je ostvarila ozbiljan napredak u borbi protiv organizovanog kriminala na svim nivoima, ocijenilo je danas Vijeće za nacionalnu bezbjednost.

Sjednici Vijeća, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, prisustvovao je i direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Kako je saopšteno nakon sjednice, Vijeće je usvojilo poseban Izvještaj o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije koji je sačinila Uprava policije.

„I konstatovalo da je učinjen ozbiljan napredak u borbi protiv organizovanog kriminala na svim nivoima, uz jačanje ukupnih institucionalnih kapaciteta svih organa bezbjednosnog sektora“, kaže se u saopštenju.

Zaključeno je da poseban prioritet treba staviti na mjere otkrivanja i sprečavanja trgovine narkoticima, s obzirom na to da sredstva dobijena iz takvih kriminalnih aktivnosti predstavljaju realnu ekonomsku moć za djelovanje organizovanih kriminalnih grupa.

„Takođe, kao jedan od prioriteta definisane su konkretne aktivnosti na sprovođenju finansijskih istraga, zloupotreba u finansijskom poslovanju, poreske prevare i utaje poreza radi eliminisanja svih nepravilnosti koje predstavljaju opasnost za stabilnost ekonomskog sistema“, navodi se u saopštenju.

Vijeće je ukazalo i na potrebu da se sa posebnim senzibilitetom preduzmu aktivnosti na eliminisanju slabih mjesta unutar institucija sistema, koja se pokušavaju zloupotrijebiti zarad ostvarivanja kriminalnih ciljeva.

Usvojena je i informacija o mjerama i aktivnostima na obezbjeđenju državne granice i suzbijanju ilegalnih migracija.

Vijeće je konstatovalo da je stanje na državnoj granici stabilno, kretanje migranata kontrolisano, i da ilegalne migracije u ovom trenutku ne predstavljaju prijetnju za nacionalnu bezbjednost i javni poredak.

Na sjednici je usvojen i Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za implementaciju Strategije nacionalne bezbjednosti Crne Gore 2018-2020. za prošlu godinu i konstatovan odličan stepen realizacije planiranih mjera.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije