fbpx
NaslovnicaCrna GoraPapović: Formiranje tehničke Vlade nema opravdanje u Ustavu

Papović: Formiranje tehničke Vlade nema opravdanje u Ustavu

Podgorica, (MINA) – Formiranje tehničke vlade, koju traži opozicija, nema opravdanje u Ustavu, političkoj teoriji i praksi parlamentarnog sistema, smatra poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Dragutin Papović.

On je podsjetio da se, prema odredbama Ustava Crne Gore, nakon parlamentarnih izbora formira Skupština, u kojoj se potom formira većina iz koje se izdvoji kandidat za sastav Vlade.

Kako je kazao, predsjednik države, nakon obavljenih konsultacija sa predstavnicima partija zastupljenih u Skupštini, za mandatara za sastav Vlade predlaže kandidata koji ima dokaz da ga podržava skupštinska većina, a mandatar u Skupštini predlaže program i sastav Vlade, nakon čega Skupština bira Vladu.

„To je način izbora Vlade u crnogorskom i u gotovo svim parlamentarnim sistemima. Tako se dolazi do ustavne, zakonske, legitimne i, može se reći, „redovne“ Vlade“, navodi se u autorskom tekstu Papovića.

On je pojasnio da, pored „redovne“, u političkoj teoriji i praksi postoje i tri vrste „vanredne“ Vlade – manjinska, prelazna i tehnička.

„Manjinska Vlada se formira ako nakon izbora i formiranja Skupštine ne može da se izdvoji parlamentarna većina. Tada obično najjača politička partija traži podršku neke opozicione partije koja će obezbijediti podršku njenoj manjinskoj Vladi“, kazao je Papović.

Ta podrška se, dodao je on, najčešće daje za kraći period, ili dok se obavi konkretni zadatak – izglasavanje budžeta, usvajanje nekog presudnog zakona ili odluke.

Papović je podsjetio da je u Crnoj Gori samo jednom došlo do formiranja manjinske Vlade, nakon izbora 2001. godine, kada je Liberalni savez podržao manjinsku i koalicionu vladu DPS-a.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...