Partije da pokažu volju i dogovore se oko izbornih reformi

13

Podgorica, (MINA) – Svi politički akteri u Skupštini trebalo bi da pokažu volju i dogovore se oko potrebnih reformi u cilju daljeg unaprjeđenja izbornog zakonodavstva, ocijenio je generalni direktor za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije (EK), Kristijan Danijelson.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović primio je danas Danijelsona i upoznao ga sa dosadašnjim rezultatima skupštinskog saziva.

Brajović je, kako je saopšteno iz Skupštine, ukazao na napore koje vladajuća većina ulaže kako kako bi Crna Gora nastavila započete reforme u procesu evropske integracije.

Danijelson je naglasio da su sljedeći mjeseci veliki izazov da svi politički akteri u Skupštini pokažu volju i dogovore se oko potrebnih reformi u cilju daljeg unaprjeđenja izbornog zakonodavtsva i primjene datih preporuka relevantnih međunarodnih organizacija.

On je istakao je da je Evropska komisija svjesna postignutih rezultata i napora koje Skupština ulaže kako bi ojačala politički dijalog, u postojećem političkom ambijentu.

„Novi saziv Evropske komisije ima jasnu poruku o kredibilnoj strategiji za Zapadni Balkan i održaće i ubrzati proces proširenja“, naglasio je Danijelson.

Zajednički je ocijenjeno da će dodatni napori nadležnih institucija u ostvarivanju još mjerljivijih rezultata u oblastima vladavine prava i slobode medija, kao i jačanje nezavisnosti institucija važnih za izborne procese, osigurati da Crna Gora ostaje predvodnik procesa integracije u Evropsku uniju.