fbpx
NaslovnicaCrna GoraPavlović bio spreman da se bori za svoj san

Pavlović bio spreman da se bori za svoj san


Podgorica, (MINA) – Koča Pavlović bio je iskren i pošten čovjek i spreman da se za svoj san, svoje ideje i Crnu Goru bori čak i kada ta borba donosi patnju i progon, saopštio je danas predsjednik Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević.

Medojević je u Skupštini Crne Gore na komemorativnoj sjednici povodom smrti Pavlovića, rekao je da je Pavlović vrlo rano pokazivao sklonosti i talenat za politiku.

Medojević je kazao da ga je sa Pavlovićem početkom devedestih upoznao Pavlovićev otac Milika.

“Nijesmo znali šta se dešava početkom devedestih, kako da se snađemo, to nije bilo političko vrijeme. Koča je rekao da je najjednostavnije da se mi opredjeljujemo prema osjećaju za pravdu. Ispostavilo se da je to najbolji način”, kazao je Medojević.

On je naveo da je Pavlović osjećaj za pravdu dobio u svojoj kuću jer i njegov otac Milika Pavlović bio političar, novinar i pisac.

“Kad sagledam čitav politički život Pavlovića i sve ono što znam o njemu mogao bih pričati satima, ali kažu da je vještina svesti sve u jednu riječ. Ako me pitate šta je bio Koča, Koča je bio riječ. Teška, oštra riječ i ono što je meni najvažnije časna riječ”, rekao je Medojević.

On je kazao da je devedesetih godina bilo  moćnika, slilnika, vojski i da je tada najveća hrabrst biti za mir i protiv rata.

“Koča je to besprekorno razumio i shvatao i ako, kao većina nas, dolazi iz ratničkih porodica”, rekao je Medojević.

On je kazao da je ljubav prema Crnoj Gori druga važna stvar po koj će pamtiti Pavlovića.

“Ali on je ima svoj san o Crnoj Gori. To je slobodna, demokratska, pomirena Crna Gora u kojoj ćemo odgajati svoje porodice graditi Crnu Goru. To je treća riječ koja označava Pavlovića, san”, naveo je Medojević.

Prema njegovim riječima, Pavlović je dao nemjerljiv doprinos u dizanju glasa protiv bilo kakvog nasilja protiv Bošnjaka, Albanaca, Crnogoraca, opozicionih disidenata, Hrvata.

Medojević je rekao da je Pavlović napravio film o operaciji Dubrovnik “Rat za Mir”, gdje je zabilježio faktografski sve.

“Nije on dodavao i oduzimao nikome ništa, nego je samo htio da se neke stvari ne unište u arhivama i da se ne zaborave i da potomci naši imaju istinit dokument šta se dešavalo tih godina, kako smo se ponašali”, rekao je Medojević.

Prema njegovim riječima, kasnije kad su formirali Grupu za promjene shvatili su da razlike treba da ostave po strani i da svi treba da udružimo naše snage da se dese promjene.

“Tu je takođe Koča bio u poziciji manjine koja je bila proganjana. Ne samo sa svojim političkim protivnicima u aktulenoj vlasti Koča je bio u mnogo težoj borbi protiv onih koji su do juče bili sa nama ali su onda promijenili stranu. Koča nije mijenjao stranu”, kazao je Medojević.

On je bio spremna za svoj san svoje ideje i Crnu Goru za svoju riječa da se aktivno bori čak i kada ta borba donosi patnju i donosi progon.

“Imao je oštru riječ, to je taj stil durmitorski, drobnjačko – šaranski. Nije uvijao nije imao uvode”, naveo je Medojević.

Pavlović je bio borac i nikoga osim svoju porodicu nije opterećivao svojom bolešću.

“Nadam se da će djelo i lik Koče Pavlovića biti trajno ugrađeno u borbu za demokratizaciju Crne Gore”, poručio je Medojević.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović rekao je da Pavlović u kontinuitetu od 2006. godine bio poslanik.

“Smrt briše sve razlike, ali ostaju sjećanja. Dugo pamtim iz skupštinskih rasprava Pavlovića a pamtiću uvijek i sjećati strasti sa kojom se borio u zastupo svoju stavove. Pamitići dostojanstvo kako se nosio sa teškom bolešću”, kazao je Medojević.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...