fbpx
NaslovnicaCrna GoraPažin: Onemogućiti kriminalce da nađu utočište u regionu

Pažin: Onemogućiti kriminalce da nađu utočište u regionu

Podgorica, (MINA) – Države Jugistočne Evrope moraju pokazati partnerstvo na djelu i onemogućiti da kriminalci nađu utočište u regionu, poručio je ministar pravde Zoran Pažin na regionalnoj konferenciji o korupciji organizovanoj u Beogradu.

Pažin je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ocijenio da je za efikasnu borbu protiv korupcije u zemljama Jugistočne Evrope, osim dobrih zakona i njihovog dosljednog sprovođenja, neophodna i puna međusobna saradnja država regiona.

„Ako želimo da na efikasan i pouzdan način zaštitimo sopstveno društvo od korupcije i organizovanog kriminala, moramo pokazati naše partnerstvo na djelu u situacijama kada počinioci teških krivičnih dijela iz našeg susjedstva pokušavaju naći utočište u nekoj od naših država,“ kazao je Pažin.

Prema njegovim riječima, kao što kriminal ne poznaje granice, tako ih ne smije poznavati ni prijateljstvo, solidarnost i saradnja među državama regiona.

„Svaki kriminalac koji se u nekoj od naših država teško ogriješio o zakon, a u nekoj susjednoj državi uspije da nađe utočište, podriva upravo te najdublje temelje našeg prijateljstva, solidarnosti i saradnje na kojima je sazdana i sama ideja ujedinjene Evrope,“ istakao je Pažin.

On je podsjetio da je Crna Gora, gradeći pravni okvir koji garantuje visoke standarde vladavine prava, od početka pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom usvojila oko 70 zakona koji, kako je naveo, po svom kvalitetu ne zaostaju za najboljim evropskim zakonima.

Pažin je kazao da sve objektivne analize ostvarenih rezultata, uključujući i izvještaje Evropske unije, konstatuju da su državne institucije zadužene za sprečavanje i suzbijanje korupcije ostvarile značajne rezultate u susret potrebama crnogorskog društva, ali i očekivanjima evropskih partnera.

On je rekao da je na planu prevencije, usljed mišljenja i odluka Agencije za sprječavanje korupcije, ukupno 267 javnih funkcionera podnijeloostavku ili su razriješeni funkcije, dok je zbog kršenja antikorupcijskih zakona podnijeto skoro dvije hiljade zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka, u ukupnom iznosu novčanih kazni od skoro pola miliona EUR.

Govoreći o represiji, Pažin je rekao da su samo rezultati rada Specijalnog državnog tužilaštva doveli do toga da su od osnivanja tog tužilaštva do danas podignute optužnice za koruptivna krivična djela u kojima imovinska šteta iznosi preko 100 miliona EUR.

„Dio tih i drugih slučajeva rezultirao je presudama protiv četvrtine od ukupnog broja predsjednika crnogorskih opština, kao i drugih visokih zvaničnika, poput bivšeg predsjednika Državne zajednice Srbija i Crna Gora i bivšeg visokog funkcionera na crnogorskoj političkoj sceni, koji je pravosnažno osuđen i čije izručenje očekujemo od Srbije,“ precizirao je Pažin.

Crna Gora je, kako je ocijenio, na bazi ostvarenih rezultata, danas opravdano primjer kako visoki evropski standardi mogu biti sprovedeni i proizvesti jasne i vidljive rezultate.

On je dodao da liderska pozicija u evropskom integracijama obavezuje Crnu Goru da takvu ulogu opravda nastavkom dobrih rezultata i u periodu koji slijedi.

„Naši građani i privrednici danas sa pravom očekuju da ovi dobri rezultati budu nastavljeni, na način da se oni sami u svom svakodnevnom životu i radu uvjere da smo izgradili društvo sposobno da se efikasno obračuna sa svima onima koji nezakonito prisvajaju ono što im u društvu ne pripada,“ naglasio je Pažin.

Najčitanije

Premiunuo Milutin Maraš

Podgorica, (MINA) - Legenda crnogorskog stonog tenisa, Milutin Maraš, preminuo je u 86. godini,...