fbpx
NaslovnicaCrna GoraPedro Sančes premijer nove vlade

Pedro Sančes premijer nove vlade

Madrid, (MINA) – Parlament Španije danas je izabrao lidera socijalista Pedra Sančesa za premijera nove Vlade.

Za izbor Sančesa, dosadašnjeg premijera i lidera vladajuće Španske socijalističke radničke partije (PSOE), glasalo je 167 poslanika, protiv je bilo 165, dok je 18 bilo uzdržano.

U prvom krugu glasanja u nedjelju, Sančes nije dobio podršku 176 od 350 poslanika, što se i očekivalo, zbog čega mu je danas, u drugom krugu, bilo dovoljno da dobije prostu većinu više glasova za nego protiv, prenosi Beta.

PSOE će predvoditi manjinsku vladu u kojoj će joj partner biti ljevičarska koalicija Ujedinjene možemo (Unidas podemos) Pabla Iglesijasa.

Španci su prošle godine dva puta glasali na vanrednim parlamentarnim izborima. Socijalisti su i u aprilu i u novembru osvojili najviše glasova, ali ne i apsolutnu većinu mandata.

Sančes je u petak postigao dogovore sa više malih stranaka koje su obećale da će u drugom krugu glasanja biti uzdržane i tako omogućiti da on bude reizabran za premijera.

Lider PSOE je postao premijer u junu 2018. Godine pošto je parlament izglasao nepoverenje konzervativnoj Vladi Marijana Rahoja, a na čelu tehničke vlade bio je nešto manje od godinu.

Nova Sančesova Vlada biće prva koaliciona u Španiji od obnove demokratije 1978. godine.

Najčitanije