fbpx
NaslovnicaCrna GoraPendarovski: Evropa da bude odlučnija po pitanju Z. Balkana

Pendarovski: Evropa da bude odlučnija po pitanju Z. Balkana

Podgorica, (MINA) – Evropa mora da bude odlučnija po pitanju integracije država Zapadnog Balkana u evropsku porodicu, poručio je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, navodeći da ga zabrinjava što je put ka Evropskoj uniji (EU) spor i neizvjestan.

On je rekao da očekuje da Sjeverna Makedonija počne pregovore sa EU u oktobru, navodeći da su uradili sve što je od njih traženo i da je sada na potezu Unija.

Pendarovski je za Televiziju Crne Gore kazao da nije zadovoljan kojom brzinom zemlje Zapadnog Balkana idu ka evropskoj porodici i naglasio Evropa mora da bude odlučnija po tom pitanju.

Sjeverne Makedonije je, kako je rekao, u potpunosti saglasna sa Crnom Gorom kada je riječ o viziji regiona, posebno u dijelu evropske i evroatlantske budućnosti.

Iako je evropska perspektiva jedina alternativa, održiva i produktivna za cijeli region, Panderovski je naveo da ga brine što ona u posljednje vrijeme biva zamagljena, a put ka evropskoj porodici spor i neizvjestan.

“Nadam se da će to ići brže. Koja je to poruka za nas koji još nijesmo počeli sa pregovaranjem? Ako vi pregovarate sedam godina i još nema svjetla na kraju tunela, šta da ja kažem mojim građanima u Sjevernoj Makedoniji, koliko će ovo trajati 15 – 20 godina?”, naveo je Pendarovski.

Iako se očekivalo da Sjevernog Makedonija i Albanija otvore pregovore sa EU prošlog mjeseca na sastanku čelnika u Luksemburgum odluka je odgođena, zbog, kako se moglo čuti, podijeljenosti u Uniji oko tog pitanja.

“Sve što su tražili od nas sve smo ispunili, uključujući i teške kompromise i sada je na Evropi da ispuni ono što je obećala”, poručio je Pendarovski.

Predsjednik Sjeverne Makedonije kazao je da je veoma zadovoljan odnosima i saradnjom sa Crnom Gorom.

Kako je rekao, mnogo znači i pomoć koju Crna Gora, sada kao punopravna članica NATO-a, nesebično daje Sjevernoj Makedoniji, koja će postati 30 članica Alijanse najvjerovatnije već početkom naredne godine.

Najčitanije