fbpx
NaslovnicaCrna GoraPerović: Novi protest 30. septembra

Perović: Novi protest 30. septembra

Podgorica, (MINA) – Pokret odupri se nastaviće sa protestima, a prvi će biti održan 30. septembra, kazao je lider te organizacije Džemal Perović.

On je za Televiziju Vijesti rekao da, što se tiče koncepta protesta, neće biti ništa mijenjano.

„Biće mirni, kao i do sada, biće masovni, u to sam uvjeren, zato što su se poslije afere Koverta desile još neke afere. Ove afere sa satanovima su na neki način potvrda zarobljenosti institucija – da ti ljudi koji vrše te visoke funkcije neće braniti zakon i stavove, nego će braniti stanove”, kazao je Perović.

Prema njegovim riječima, ključni zahtjev sa protesta biće da se promijeni sistem jer su se, kako je naveo, mnogi uživjeli u svojim ulogama, na uštrb građana.

„E toga ima i u opoziciji. U onome Sporazumu postoje sve te tačke i postoji red koraka i postoji model koji će garantavati da to ne bude, da kažem, neozbiljna vlada izbornog povjerenja“, rekao je Perović.

Na pitanje da li očekuje masovnost protesta, on je kazao da su građani razočarani, i da će ih upravo ta razočaranost izvesti na ulicu.

„Već se izdvaja politička klasa iznad građana, to je javno saopštio jedan koji je dobio šesti stan, tako da očekujem da će građani odgovoriti na adekvatan način“, dodao je Perović.

Upitan gdje među opozicijom vidi najveći dio odgovornosti za sadašnje loše odnose, on je rekao da nije trenutak kada će se pokazati prstom prema opoziciji.

„Za njih je zaista krajnji trenutak da se, 12 mjeseci prije izbora, uozbilje, oživotvore Sporazum o budućnosti“, smatra Perović.

Kako je naveo, intenziviraju se sukobi unutar opozicije u godini kada slijede izbori.

„Šta to znači? To znači da se naša opozicija ne sprema kao svaka opozicija u svijetu da preuzme vlast, nego da se pozicionira tu negdje, što je katastrofalno, to je šizofrena jedna politika“, ocijenio je Perović.

On je kazao da Pokret Odupri se ima osnovna sredstva, i da neće tražiti podršku opozicije.

„Vrlo je bitno za građane da znaju da su ta sredstva potpuno legalna i, što je još važnije, ona nas čine autonomnim“, dodao je Perović.

Na pitanje da li su tačne spekulacije da u pokretu Odupri ima problema, i je li to doprinijelo slabljenju protesta, on je rekao da je „nejedinstvo prirodno“.

„Mislim da to nije doprinijelo slabljenju protesta, osim u dijelu u kojem je, ja ipak mislim, vlast radila na tome da prikaže i to nejedinstvo. Nejedinstvo je prirodno, mi ćemo sada aplicirati za sredstva da uradimo jedno punjenje baterija, utegnuće naše potpuno neformalne organizacije. Radićemo na rješavanju tih unutrašnjih slabosti“, rekao je Perović.

On je kazao da su se u Pokretu Odupri se u većinskom diejlu opredijelili da neće ući u vladu građanskog jedinstva, i da se ne spremaju da izađu na izbore naredne godine.

Najčitanije