fbpx
NaslovnicaCrna GoraPerović: Pokazati građanima da alternativa postoji

Perović: Pokazati građanima da alternativa postoji

Podgorica, (MINA) – Protesti su, kao vid pritiska na režim, presudni, ali ostali akteri moraju pokazati građanima da alternativa postoji i vratiti njihovo povjerenje u demokratiju, institucije i pravednije društvo, smatra čelnik pokreta Odupi se, Džemal Perović.

On je agenciji MINA rekao da je potpisivanje Sporazuma za budućnost ocijenjeno istorijskim, i da je to jedini način za smjenu režima.

Perović je kazao da su u pokretu Odupri se očekivali da će se o realizaciji Sporazuma postarati svi koji imaju politički interes, koji su ga deklarativno podržali i imaju infrastrukturu za njegovu realizaciju.

“Da Pokret Odupri se ne bude jedini čuvar Sporazuma“, dodao je on.

Prema riječima Perovića, protesti jesu presudni, kao vid pritiska na režim.

„Ali ako već građani znaju šta neće više da trpe i čemu se odupiru, ostali akteri moraju pružiti nadu građanima da alternativa postoji i da je odlučna u tome da vrati povjerenje građana u demokratiju, institucije i pravednije društvo”, rekao je Perović.

Kako je naveo, u pokretu Odupri se nijesu toliko nezadovoljni saradnjom sa opozicijom, koliko su nezadovoljni saradnjom opozicije između sebe.

“Nedostaje jedinstvo u odlučnosti da se ugrabi istorijska šansa koja je otškrinuta masovnim protestima i činom potpisivanja Sporazuma. Jačanje jedinstva je upravo ono što građani očekuju” , kazao je Perović.

Na ranijem sastanku lidera parlamentarnih opozicionih partija i organizatora protesta dogovoreno je da relevantnim međunarodnim adresama bude predstavljen Sporazum za budućnost, koji su sa organizatorima protesta “Odupri se – 97.000” potpisali svi poslanici opozicije.

Perović je kazao da očekuju poziv iz Brisela i da su glavne poruke koje će saopštiti u Briselu sadržane u samom Sporazumu.

“Mi ćemo opisati pravo stanje zarobljenih institucija, naročito medijski javni servis i tužilaštvo. Objasnićemo im i sve poteškoće sa kojima se suočavamo u organizaciji protesta od strane režima i pararežimskih snaga, ali od drugih struktura”, rekao je on.

Perović je naveo da će njihovi partneri u Evropskoj uniji (EU) čuti jasan stav da je “korumpirani režim zarobio sve državne institucije i time život svih građana Crne Gore”.

“Naravno da ćemo im postaviti pitanja kako bi njihovi građani reagovali na kupovinu glasova i da li bi razumjeli da bilo ko od političkih lidera EU, na bilo koji način, podržava ovaj dokazano korumpirani režim koji nije izabran na demokratskim izborima”, dodao je on.

Poslednji protest održan je 20. aprila, a naredni će najvjerovatnije biti organizovan 7. maja.

Perović je dodao da su namjeravali da na Dan Evrope pošalju poruku – Mi smo Evropa.

Kako je naveo, od održavanja protesta 9. maja odustali su na sastanku sa opozicijom, polazeći od insistiranja Demokratskog fronta (DF) da bi održavanje na taj dan, kada je najavljena presuda za „Državni udar“, moglo štetiti protestima Odupri se.

Na pitanje šta smatra najvećim uspjehom koji je postignut dosadašnjim organizovanjem protesta, Perović je odgovorio da prilikom postavljanja zahtjeva nijesu očekivali da će odmah doći do ostavki.

“Ali smo time artikulisali volju ogromne većine građana koji se ne mire sa životom u režimu koji je zarobio živote svih građana. Naši zahtjevi za ostavkama su identifikacija onih koji su krivi za loš život građana”, rekao je Perović.

Najveći uspjeh, kako je naveo, je pobuna građana i njihova odlučnost da se bore do pobjede za osvajanje svojih prava i sloboda.

Na pitanje kakvi su planovi Pokreta u vezi sa porukama čelnika vlasti da ne namjeravaju da podnose ostavke, Perović je odgovorio da se već stvaraju autonomni nukleusi intelektualnih formalnih i neformalnih udruženja sa kojima imaju intenzivnu saradnju, kao i da preduzimaju aktivnosti na upoznavanju međunarodnih aktera sa pravim karakterom režima i narastajućim otporom građana.

“Oni su toliko ogrezli u organizovani kriminal i doživljaju države kao privatne prćije da se, uzdajući se u oprobane metode kupovine i zastrašivanja, još nadaju da nije došlo do promjene svijesti kod građana, uzrokovane brojnim aferama od kojih je ova sa kovertom potpuno ogolila prirodu sistema”, kazao je Perović.

Kako je naveo, oni se uzdaju se u kratkoročni dah tih promjena i čine sve da ih uguše na već oprobani način.

“Međutim, mi smo kao Odbor, koji je preuzeo ulogu artikulisanja građanske svijesti koja želi povraćaj oduzetog suvereniteta, institucije države u službi građana, povraćaj dostojanstva, u našu startegiju ugradili odlučnost i upornost koja će donijeti konačnu pobjedu”, dodao je Perović.

Kako je naveo, između dva protesta imaju mnogo intenzivnih kontakarta sa intelektualcima iz svih krajeva Crne Gore i svijeta.

“Postoji ogromna želja kod svih neuprljanih, a tih je najviše, da doprinesu oslobađanju države od pošasti režima”, kazao je Perović.

On je rekao da su proteste podržali brojni sindikati, Sindikat prosvjete, Unija nezavisnih sindikata, Sindikat vatrogasaca.

Prema riječima Perovića, većina predstavnika civilnog sektora je na svim protestima.

“Mi znamo i da većina zaposlenih u javnim službama podržava proteste. Za sada to nije tako vidljivo, ali će to da naraste. Protesti služe tome, ali i svaka akcija, na prvi pogled mali incident, podsticaće upravo oslobađanje građana od nametnutog straha”, zaključio je Perović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije