fbpx
NaslovnicaCrna GoraPicula: Problem u vezi Zakona riješiti dogovorom

Picula: Problem u vezi Zakona riješiti dogovorom

Podgorica, (MINA) – Situacija u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti mora da se riješi dogovorom, jer svaka dalja polarizacija društva može da šteti nekim drugim procesima unutar zemlje, kazao je izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru, Tonino Picula.

On je, u intervjuu za Radio Crne Gore, kazao da mu se čini, bez želje da ulazi detaljno u odnose na crnogorskoj sceni, da je taj zakon donešen u itekako polarizovanoj društvenoj i političkoj atmosferi.

“Sada je pitanje na koji način učiniti dijalog o tom zakonu i njegovoj primjeni mogućim. Tu, naravno, mogu samo zatražiti više odgovornosti svih koji su uključeni ili imaju interesa da se taj problem riješi, jer dogovor nema alternativu”, rekao je Picula.

Prema njegovim riječima, dalja polarizacija može samo da šteti nekim drugim procesima unutar Crne Gore.

Kako je naglasio Picula, problem neće biti riješen bez ozbiljnog dogovora, prije svega unutar Crne Gore, ali i smanjivanja tenzija u crnogorskom susjedstvu.

Upitan da li je u duhu dobrosusjedskih odnosa pokušaj paljenja crnogorske zastave u Srbiji i gruba retorika Beograda, Picula je odgovorio da to ne doprinosi evropskom putu.

To, kako je naveo, prije svega diskredituje napore poslanika u EP koji snažno zagovaraju politiku proširenja, prenosi portal RTCG.

“Zagovarati zemlje koje ne mogu naći načina da otvorene probleme rješavaju za stolom, strpljivo, ma koliko to vremena tražilo, nego možda i zapaljivom retorikom i narativom podstiču sukobe i neprihvatljivo ponašanje kao što je paljenje crnogorske zastave, sigurno ne čine uslugu ni sebi ni svojim susjedima”, rekao je Picula.

Prema njegovim riječima, teško je braniti pravo tih zemalja na pristupanje evropskom bloku, ukoliko one nijesu u stanju da razmirice rješavaju na način koji je puno primjereniji evropskoj praksi.

Picula je naveo da mu je žao što je propao pokušaj da se izborno zakonodavstvo unaprijedi dogovorom unutar skupštinskog odbora za sveobuhvatnu reformu.

“Da li će zakon ipak biti promijenjen teško mi je kazati, ali ako pratimo dobru praksu, onda se izborni zakoni teško mijenjaju u izbornoj godini”, rekao je Picula.

Kako je naveo, izborna godina je vrijeme kada se primjenjuje ranije dogovoreni model.

“Ne bih volio da upravo izborni zakon bude jedna nesavladiva prepreka ili dodatni teg u priči o ovogodišnjim izborima, jer je neko zgodno rekao – to nisu obični izbori, moguće je da oni izluče jednu strukturu koja će možda uvesti Crnu Goru u EU”, kazao je Picula.

Kako je dodao, odgovornost je potrebna prije svega u politici.

“Teško je tražiti odgovornost od građana ako vi zapravo ne pokažete odgovornost prema definisanju ključnih dokumenata i zakona”, istakao je Picula.

On je ocijenio da će, ukoliko se izbori održe po postojećem zakonodavstvu, pogled međunarodne zajednice na to zavisiti od ponašanja izbornih učesnika.

“Sam model kao model ne mora biti sporan, ali može biti sporno političko ponašanje i prihvatanje rezultata, koje često može biti opravdanje za neke druge političke ciljeve”, rekao je Picula.

On smatra da je Crna Gora po statistici otvaranja poglavlja najbolja od svih država kandidata.

Kako je naveo Picula, u ovom trenutku poglavlje 8 ostaje u fazi razmatranja i očigledno je da postoje neke vrste prepreka koje još nijesu sanirane.

On je rekao da je sasvim sigurno da su poglavlja 23. i 24. najuticajnija, jer se napredovanje u okviru njih prenosi i na opštu percepciju koliko je neka zemlja napredovala.

“Kao što znamo po posljednjim izvještajima Evropske komisije, tu ima itekako puno prostora da Crna Gora koriguje sve ono što joj se zamjera”, objasnio je Picula.

Kako je dodao, postojeća metodologija proširenja sigurno će pretrpjeti neke izmjene i nešto od Makronovog predloga biće uvršteno.

“U kojoj mjeri, naravno, ostaje da se vidi. Brzo ćemo saznati. Ja bih volio da se ne čeka majski samit u Zagrebu, već da se novi metodološki pristup dogovori već u martu”, rekao je Picula.

On je naveo da se nada da će Crna Gora pregovore završiti po već postojećem modelu.

Prema njegovim riječima, prema nekim prvim signalima, jasno je navedeno da će taj model u puno većoj mjeri važiti za zemlje koje još nijesu otvorile pregovore.

“Reskiram da budem ciničan – postoji nekoliko zemalja kojima je potpuno svejedno po kojem će modelu pregovarati, jer još nijesu došle ni do kandidatskog statusa. Ipak, to nimalo ne amnestira Crnu Goru da po modelu po kojem će nastaviti pregovore bude efikasnija”, zaključio je Picula.

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...