fbpx
NaslovnicaCrna GoraPočinju izbori za Evropski parlament

Počinju izbori za Evropski parlament


Brisel, (MINA) – Glasanjem u Holandiji i Velikoj Britaniji danas počinju izbori za Evropski parlament (EP).

Sjutra su izbori u Irskoj i Češkoj, u subotu Slovačkoj, Latviji i Malti. U najvećem broju država članica izbori će biti održani u nedjelju.

Na izborima za EP oko 400 miliona Evropljana iz 28 zemalja članica bira svoje predstavnike u narednih pet godina.

Na izborima se bira 751 zastupnik, raspodjela mandata utvrđena je ugovorima o EU.

Poslanici se biraju proporcionalno, tako da manje članice kao što su Malta ili Luksemburg imaju po šest poslanika, dok najviše predstavnika u Evropskom parlamentu imaju Njemačke (96) i Francuska (74).

Velika Britanije će ponovo imati 73 mesta u Parlamentu u Briselu sve do završetka procesa ratifikacije povlačanja iz EU.

Izbori za EP uglavnom su regulisani nacionalnim izbornim zakonima i tradicijama, ali postoje i neka zajednička pravila EU.

Poslanica EP Tanja Fajon ocijenila je ranije da će izbori za EP značajno uticati na politiku proširenja dodajući da je za države Zapadnog Balkana članstvo u Evropskoj uniji najbolji izbor, bez obzira na njihove veze sa SAD, Rusijom, Kinom ili Turskom.

Ona je kazala Fajon da se nada da će što više građana EU izaći na glasanje.

»Evropski izbori već godinama ne mogu da se pohvale visokom izlaznošću i voljela bih da se to postepeno promijeni. Kao drugo, željela bih da se 27. maja probudim u Evropi koju će voditi progresivni lideri, a ne nacionaliste sa neo-fašističkom agendom«, rekla je Fajon agenciji MINA.

Najčitanije