fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodnijeli krivičnu prijavu protiv Stijepovića

Podnijeli krivičnu prijavu protiv Stijepovića

Podgorica, (MINA) – Prava Crna Gora (PCG) podnijela je danas krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića zbog pranja novca, i pozvala na ponavljanje izbora u Podgorici.

Kako je saošteno iz te partije, Stijepović je u maju prošle godine od Duška Kneževića, osnivača i predsjednika Atlas grupe uzeo zatvoreni koverat u kom se, prema riječima Duška Kneževića u video snimku koji je dostavljen javnosti, nalazilo 97,5 hiljada USD.

Iz PCG navode da je Stijepović, kao pravnik, odgovorni građanin, gradonačelnik Glavnog grada i visoki funkioner Demokratske partije socijalista, u trenutku prijema znao da je taj novac nepoznatog porijekla i da je stečen izvršenjem krivičnog djela, za šta Kneževića pravosudne institucije Crne Gore u upravo pokrenutom postupku terete.

„Neprijavljivanjem preuzetog novčanog iznosa u valuti koja nije u slobodnom prometu u Crnoj Gori, a čiji iznos prelazi 40 hiljada EUR, Stijepović je, takođe kao pravnik sa završenim pravosudnim ispitom i kao odgovoran građanin i gradonačelnik Podgorice, bio svjestan da prikriva novac velike vrijednosti“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Stijepović takođe bio svjestan da je u preuzimanju 97,5 hiljada USD ostvaruje obilježja krivičnog djela pranje novca iz člana 268 stav 1 i 4, budući da su u vršenju tog krivičnog djela učestvovale dvije osobe.

Iz PCG, na osnovu svega toga, predlažu da specijalni državni tužilac kao nadležni, zbog velike uznemirenosti javnosti objavljenim video snimkom, hitno pokrene izviđaj, odredi zadržavanje, donese naredbu o sprovođenju istrage i podigne optužnicu protiv aktera snimka.

„Takođe pozivam specijalnog državnog tužioca da hitno sasluša predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, zato što je on u trenutku vršenja ovog krivičnog djela bio na čelu DPS-a, za čije potrebe je Stijepović izvršio to krivično djelo, te zbog izjave Kneževića, date nakon objavljivanja snimka, da je  Stijepoviću dao novac po dogovoru sa Đukanovićem“, kaže se u saopštenju.

Sve to, kako se navodi, baca novo svjetlo na proces lokalnih izbora održanih u maju prošle godine, u kojima je učestvovala i PCG, i predstavlja kljulčni dokaz da su ti izbori održani u neregularnim, nefer i nekonkurentskim, konačno nedemokratskim uslovima.

Iz PCG navode da je ovim video klipom ogoljena priroda aktuelne vlasti ali i činjenica kako vladajuća partija dobija izbore i kako se finansira iz novčanih sredstava sumnjivog porijekla.

„Zbog svega toga, PCG poziva na ponavljanje izbora u Podgorici, za čiju neregularnost sada, nakon ovog skandaloznog snimka, imamo i egzaktne dokaze“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije