fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodržan predlog rezolucije o Bregzitu

Podržan predlog rezolucije o Bregzitu


Strazbur, (MINA) – Evropski parlament je danas podržao predlog rezolucije o Bregzitu kojim se omogućava odlaganje britanskog izlaska, ali i naglašava da će u slučaju izostanka dogovora Britanci i dalje morati da poštuju finansijske obaveze prema Evropskoj uniji (EU).

Evropski parlamentarci su sa 544 glasova “za” i 126 glasova “protiv” podržali predlog rezolucije u kojoj se navodi da je u interesu i Londona i Brisela da se Bregzit sprovede na uređen način, prenosi Hina.

Parlament u predlogu podržava odlaganje izlaska, ali samo ako će se održati opšti izbori ili novi referendum, opozvati član 50. ili prihvatiti sporazum o povlačenju.

U slučaju izostanka dogovora ne može biti prelaznog perioda, niti će se moći postizati “mini sporazumi”, kako bi se ublažile posledice izlaska bez sporazuma.

To će to biti moguće samo kad Ujedinjeno Kraljevstvo ispoštuje obaveze prema pravima građana, finansijsku odštetu razlaza i Sporazum iz 1998. godine koji je ukinuo tvrdu granicu između dve Irske.

“Financijska obaveza Britanaca prema EU i dalje će vredjeti i u slučaju izlaska bez dogovora”, upozorava se u predlogu rezolucije.

Navodi se da će temeljne opcije Britanaca po pitanju takozvanog bekstopa, mehanizma za izbjegavanje povratka tvrde granice na Irskom ostrvu, ostati iste, bez obzira ko će voditi vladu u Londonu.

U rezoluciji se ističe da će neuredan izlazak iz EU u potpunosti biti odgovornost britanske vlade i poručuje kako se Brisel strogo protivi suspenziji britanskog parlamenta do 14. oktobra.

Najčitanije