fbpx
NaslovnicaCrna GoraPokreću inicijativu pred Ustavnim sudom Crne Gore

Pokreću inicijativu pred Ustavnim sudom Crne Gore


Podgorica, (MINA) – Srpska pravoslavna crkva (SPC) pokrenuće pred Ustavnim sudom inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori, odlučio je danas Sveti arhijerejski sinod SPC.

U saopštenju SPC navodi se da je danas održana proširena sjednica Sinoda, kojim je predsjedavao patrijarh Irinej i da su na njoj učestvovali arhijereji koji svoju jurisdikciju imaju u Crnoj Gori.

Navodi se da su sjednici prisustvovali Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop mileševski Atanasije i episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Na sjednici su, kako su kazali, razmatrani pravni koraci koji će, uz saglasnost Svetog Sinoda sa Patrijarhom na čelu, biti preduzeti pred Ustavnim sudom Crne Gore.

Ističe se da je odlučeno da se povuku inicijative koje je tom sudu podnio advokat Miroslav Nikolić, u ime Svetog Sinoda i u ime Srpske Patrijaršije.

Navodi se da su svi arhijereji sa Patrijarhom na čelu izrazili divljenje pred “jednodušnošću naroda koji je u Crnoj Gori i šire ustao u odbranu svojih svetinja”.

Kako su kazali ti svenarodni mirni i hrišćanski protesti glas su Božji i nijesu usmereni protiv države Crne Gore.

“Nego su poziv na prevazilaženje nacionalnih, političkih i ideoloških podela kojima je bremenito društvo u današnjoj Crnoj Gori, budući da su učesnici ovih molitvenih litija već sve to prevazišli i sve nas pozvali na već, među njima ostvareno, jedinstvo u istini, pravdi i poštenju”, navodi se u saopštenju.

Najčitanije