fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitička saradnja subjekata Posebnog kluba biće pojačana

Politička saradnja subjekata Posebnog kluba biće pojačana

Podgorica, (MINA) – Posebni klub poslanika u Skupštini trebalo bi da iz tehničke saradnje pređe u novu formu političkog djelovanja, u kojem će saradnja između subjekata koji ga čine biti pojačana, saopštio je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

On je, na konferenciji za novinare Posebnog kluba poslanika u Skupštini, kazao da će Ujedinjena Crna Gora (UCG), Radnička partija i dva nezavisna poslanika, biti spremni da razgovaraju sa drugim opozicionim strankama u cilju jačanja političke poluge na političkoj sceni i dolaska do krupnih, očekivanih promjena.

„Nakon što je Posebni klub poslanika do kraja ekipiran dolaskom kolege Janka Vučinića, namjera Kluba je da iz neke vrste tehničke saradnje klub dobije jednu formu i političkog kluba”, rekao je Damjanović.

On je naveo da su već obavili jedan dio političkih razgovora sa određenim predstavnicima opozicionih političkih partija.

„Konkretno sa Vladimirom Jokovićem iz Socijalističke narodne partije (SNP) i izrazili smo spremnost za saradnju“, kazao je Damjanović.

Na pitanje koji konketno vid saradnje nude drugim opozicionim subjektima, Damjanović je odgovorio da ta saradnja uključuje prije svega dogovore o zajedničkoj formi djelovanja unutar i van parlamenta.

„Bez fer i demokratskih uslova nema ni pomena da opozicija može prihvatiti da učestvuje u nečem što je kršenje svih pravila. Naše djelovanje će biti prije svega usmjereno na to da sa partijama i pojedicima koji prepoznaju neke naše ideje zajednički djelujemo i sinhronizujemo naše političke akcije“, poručio je Damjanović.

Kako je naveo, ideja je da se dođe do šireg saveza koji bi bio ozbiljan dio nove političke ponude.

Poslanik Janko Vučinić rekao je da je pristupio Nezavisnom klubu poslanika, ne da bi to bilo zadovoljenje neke forme i da bi bio član nekog kluba, nego sa idejom da zajedno sa nezavisnim poslanicima i poslanicima UCG partija kojoj pripada bude okosnica budućeg političkog saveza, u kojem će svi zadržati svoje identitete.

„Gledajući sastav tog poslaničkog kluba, za očekivati je da prioritet u političkom djelovanju budu socio-ekonomske teme sa ciljem poboljšanja kvaliteta života građana, položaja radnika, penzionera, studenta i svih mladih“, naveo je on.

Vučinić je poručio da će prošlost i podjele ostaviti za njima, i da su spremni da razgovaraju sa svima i rade na širenju Kluba i tog budućeg političkog saveza.

On je rekao da očekuju da na slobodnim i poštenim izborima, za koje će se zalagati i boriti zajedno sa ostalim opozicionom partijama i organizaorima protesta, uz podršku građana, budu dio buduće vlast.

Vučinić smatra da je došlo vrijeme da se na tim slobodnim i poštenim izborima promijeni vlast, „da na takvim izborima biramo vlast, a ne ko će biti najjači u opoziciji“.

Goran Radonjić iz UCG kazao je da je zadovoljan zbog uspostavljanja saradnje između stranke kojoj pripada, Radničke partije i nezavisnih poslanika.

Kako je naveo, UCG dugo zastupa ideju o neophodnosti saradnje, uspostavljanju povjerenja i koordinisanog djelovanja među opozicijom.

„Stalno doprinosimo izgradnji povjerenja i približavanju svih činilaca koji se bore za slobodno društvo. Skoro godinu usamljeno smo predlagali i kandidovali ideju o formiranju vlade građanskog jedinstva, odnosno tehničke vlade“, kazao je Radonjić.

Kako je naveo, ta inicijativa Kluba je odgovor na osnovni zahtjev građana, a to je neophodnost koordinisanog i djelovanja u zajedničkom cilju.

„Nadamo se da će se ova sardanja Radničke partije, UCG i nezavisnih poslanika širiti, kako političkim organizacijama tako i slobodnim pojedincima“, dodao je Radonjić.

Najčitanije