fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitika proširenja biće nastavljena 

Politika proširenja biće nastavljena 

Budva, (MINA) – Politika proširenja, nakon izbora za Evropski parlament (EP), biće nastavljena, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Na pitanje novinara agencije MINA da prokomentariše uticaj rezultata izbora za EP na politiku proširenja Evropske unije (EU), Darmanović je odgovorio da je optimista posle izbora za EP.

„I ranije sam spadao u one malobrojne koji nijesu očekivali nikakav dramatični zaokret u sastavu EP, pa i u politici proširenja“, rekao je on na marginama To Be Secure Foruma, koji je održan u Budvi.

Darmanović je objasnio da je došlo do fragmentacije političkog centra u EU.

„Od snažnih proevropskih snaga nemamo više samo narodnjake i socijaliste koji svojom koalicijom čine većinu, nego su ovog puta liberali i zeleni ušli sa većim brojem mandata“, naveo je on.

To će, kako je ocijenio Darmanović, možda činiti malo komplikovanijim formiranje sastava Evropske komisije (EK), ali će bez sumnje donijeti jasnu prevagu onih koji žele stabilnu i snažnu EU, odnosno onih koji se zalažu za proevropsku politiku.

On je dodao da su desne populističke stranke dobile manje nego što su očekivale i da je to ohrabrenje za strukturu EP i buduće EK.

Darmanović je kazao da vjeruje da će se, sa obzirom na to da su pored narodnjaka i socijalista, liberali i zeleni takođe veoma snažni zagovornici proširenja, politika proširenja nastaviti.

„Vidjećemo kojim tempom, to neće zavisiti samo od EU, nego i od nas koji treba da postignemo rezultate“, istakao je on.

Darmanović je rekao da proširenje ostaje dvostrani proces.

„Mi moramo da reformama podignemo svoja društva na stepen evropskih pravnih normi, a EU će morati da proširenje, osim kao politiku koja ide u susret standardima, posmatra i kao geopolitičko pitanje“, dodao je Darmanović.

Prema njegovim riječima, na Zapadnom Balkanu dobijamo sve ozbiljnije konkurente, koji ne dijele vrijednosti evroatlanskog prostora i EU će morati i na taj način da tretira politiku proširenja.

To, kako je naveo Darmanović, ne znači da EU treba da nagrađuje zemlje koje još nijesu spremne, ali da uzima u obzir sve konsideracije, uključujući i ovu.

Komentarišući ocjenu predsjednika Slovenije Boruta Pahora da bi Balkan trebalo posmatrati kao cjelinu, uz uvažavanje individualnih zasluga, Darmanović je naveo da tu ne vidi ništa kontradiktorno.

„I mi se zalažemo za naše partnere i prijatelje sa Zapadnog Balkana, mi koji smo odmakli prilično u odnosu na mnoge od njih smatramo da bi politika proširenja bila porazna ukoliko bi samo mi bili uspješni“, istakao je on.

Kako je naveo Darmanović, pri tome itekako insistiramo na principu regate, odnosno da oni koji su uspješniji idu nešto brže.

„Za naše prijatelje i partnere iz regiona se veoma borimo, i kad je u pitanju proširenje NATO-a i EU. Mi nismo bili srećni što tadašnja Makedonija i Albanija nijesu dobile pregovore prošle godine. Bili bismo veoma zadovoljni da se to desi ove godine“, dodao je Darmanović.

Komentarišući ocjenu Pahora da će zemljama Zapadnog Balkana možda biti potrebno od pet do 15 godina za evropski put, u zavisnosti od načina na koji problemi budu rješavani, on je naveo da slovenački predsjednik nije izrazio neki nerealističan stav.

Darmanović je kazao da je EK u Strategiji prošle godine pomenula 2025. godinu.

„Ako se pretpostavi da neće sve zemlje ući tako relativno brzo, onda Pahor nije izrazio neki tako nerealističan stav. Neke zemlje tek otvaraju pregovore, tako da ukoliko ovaj rok sa 2025. godinom ostane realističan to će biti primjereni uspjeh za Crnu Goru“, zaključio je Darmanović.

Najčitanije