fbpx
NaslovnicaCrna GoraFrancuska nije protiv proširenja EU

Francuska nije protiv proširenja EU

Podgorica, (MINA) – Francuska nije protiv proširenja Evropske unije (EU), ali njen predsjednik Emanuel Makron smatra da je potrebno da se Evropa reformiše s obzirom da je postala suviše tehnokratska, kazala je državna sekretarka Ministarstva vojske Francuske Ženevjev Daresjek.

Crnogorski premijer Duško Marković razgovarao je danas sa Daresjek o bilateralnim odnosima dviju država, mogućnostima za jačanje političkih i ekonomskih veza, saradnji u okviru NATO i evropskoj perspektivi naše države.

„Francuska u Crnoj Gori ima prijatelja, malog ali pouzdanog. Želimo stalan i kontinuiran dijalog sa Vladom Francuske“, kazao je Marković.

Daresjek je istakla da Francuska i Makron žele da stvaraju partnerstva sa Crnom Gorom i državama Zapadnog Balkana i pozdravila napore Crne Gore u demokratizaciji i jačanju vladavine prava.

“Francuska nije protiv proširenja EU, ali Makron smatra da je potrebno da se Evropa reformiše s obzirom da je postala suviše tehnokratska”, rekla je Daresjek.

Kako je dodala, važno je razviti jake političke strategije za više značajnih oblasti, kao što su u prvom redu odbrana i migracije.

Marković je rekao da politika proširenja mora biti strateška politika EU, a proširenje politički proces koji treba da dovede do ujedinjenja Evrope na cijelom kontinentu.

“Za Crnu Goru su nesporni motivi i želja da bude dio evropske porodice, kako god ona bude izgledala ubuduće kao i da članstvo želi da dobije onda kada bude spremna da bi mogla da bude novi kvalitet a ne opterećenje za Uniju”, kazao je premijer.

Sagovornici su se, kako je saopšteno iz Vlade, saglasili da je dobra saradnja u oblastima bezbjednosti, odbrane, borbe protiv terorizma, migracija.

Posebno je istaknuto savezništvo u okviru NATO-a, gdje Crna Gora, kako je kazao Marković, doprinosi ostvarivanju ciljeva Alijanse.

„Pitanje stabilnosti i bezbjednosti za Balkan je pitanje opstanka“, istakao je Marković i dodao da je u regionu potrebno snažnije liderstvo EU.

Najčitanije