fbpx
NaslovnicaCrna GoraNATOHibridne prijetnje postaju sve više opasnost

Hibridne prijetnje postaju sve više opasnost

Brisel, (MINA) – Hibridne prijetnje postaju sve više opasnost, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, navodeći da su u Crnoj Gori u novemberu prošle godine, na zahtjev crnogorske Vlade, boravili NATO kontra hibridni timovi.

Stolteberg je to kazao na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a, koji će sjutra početi u Briselu.

“Na Samitu NATO 2018. složili smo se da formiramo tim za podršku u borbi protiv hibridnih prijetnji i da pomognemo saveznicima da odgovore na hibridne prijetnje, zato što smo vidjeli da one sve više i više postaju realnost za sve više NATO saveznike”, kazao je Stoltenberg.

Upitan da prokomentariše situaciju u Sjevernoj Makedoniji gdje se vodi debata kako uvrstiti član 5 Ugovora u Zakon kao i što za to ne postoji podrška u parlamentu, Stoltenber je odgovorio da taj član moraju da imaju i poštuju sve potpisnice.

“Kad sve članice ratifikuju protokol, i Sjeverna Makedonija će morati da uvrsti član 5 u svoje zakonodavstvo,” kazao je Stoltenberg.

On je rekao da će se na sastanku naredna dva dana razgovarati o tome šta bi NATO mogao više da učini za izgradnju bezbjednosti i stabilnosti na Bliskom Istoku, oko podrške Avganistanu i izazovima koji predstavljaju ruski raketni sistemi.

Stoltenberg je rekao da je Moskva prekršila INF sporazum, koji se odnosi na nuklearne projektile srednjeg dometa.

“Zbog toga što nas ne može braniti sporazum koji poštuje samo jedna strana, dogovorili smo balansiran i koordinisan paket odbrambenih mjera,” kazao je Stoltenberg.

On je naveo da su NATO i njegovi partneri postigli izuzetan napredak u borbi protiv ISIS-a.

“Milioni ljudi oslobođeni su ugnjetavanja. A ISIS više ne kontroliše nijednu teritoriju. Ali možemo i više”, poručio je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, ministri će razgovarati o budućnosti misije u Iraku.

“NATO u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Iraka. Zato se blisko konsultujemo sa iračkom vladom dok gledamo u budućnost”, rekao je Stoltnberg.

On je kazao da će ministarski sastanak biti zaključen sastankom sa svim nacijama koje doprinose misiji za obuku u Avganistanu.

Stolteberg je rekao da će se ministri odbrane sastati sa ukrajinskim kolegom kako bi pregledali reforme zemlje i podršku NATO-a.

Najčitanije