fbpx
NaslovnicaMINA SvijetUrsula fon der Lajen nova šefica Evropske komisije 

Ursula fon der Lajen nova šefica Evropske komisije 

Strazbur, (MINA) – Evropski poslanici izglasali su Njemicu Ursulu fon der Lajen za novu šeficu Evropske komisije (EK).

Za nju je glasalo 383 od 733 prisutna poslanika Evropskog parlamenta (EP), prenosi B92.

Kako se navodi, fon der Lajen je u svom političkom programu potvrdila evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Buduća predsjednica EK je u svojim političkim smjernicama, dokumentu dostavljenom evropskim poslanicama prije glasanja, navela da želi da potvrdi evropsku perspektivu za Zapadni Balkan i naglasila važnost nastavaka reformskog procesa za cijeli region.

“Dijelimo isti kontinent, istoriju, kulturu i izazove. Izgradićemo i istu budućnost zajedno”, poručila je fon der Lajen.

U razgovoru sa poslanicima EP, ona je ocjenila da vrata Evropke unije (EU) moraju da ostanu otvorena za buduća proširenja.

“Puna sam poštovanja prema naporima koje su zemlje centralne i istočne Evrope sporovele i koje sprovode u cilju ulaska u EU, Šengen i eurozonu. Moj stav je da to mora biti nagrađeno čim ispune kriterijume”, poručila je Fon der Lajen.

Dobivši povjerenje više od polovine poslanika novog saziva EP, fon der Lajen kreće u sastav novog saziva EK, koji bi trebalo da stupi na dužnost 1. novembra.

Svi predloženi komesari moraće da obave razgovore sa EP prije nego što budu postavljeni na nove dužnosti.

Fon der Lajen je, predstavljajući svoj politički program, obećala novu Komisiju koja će biti satavljena od jednakog broja muškaraca i žena.

Pored rodne ravnopravnosti, fon der Lajen se u političkom programu založila za vodeću ulogu EU u borbi protiv klimatskih promjena, jačanje socijalne pravde, ekonomiju koja radi za građane, digitalizaciju Evrope, solidarnost i jačanje jedinstva unutra EU, kao i jaču i efikasniju ulogu Unije u svetu.

Fon der Lajen ima 60 godina i dolazi iz redova njemačke konzervativne Hrišćansko demokratske unije (CDU).

U političkim vodama je od 1990. godine, a njemački mediji je opisuju kao blisku i “uvek vjernu” kancelarki Angeli Merkel.

Fon der Lajen je rođena u Briselu.

Otac joj je bio premijer Donje Saksonije, a fon der Lajen 2003. godine postaje ministarka za socijalna pitanja te njemačke savezne države.

U predsjedništvo CDU ulazi 2004, a 2010. godine postaje zamjenica predsjednice partije Angele Merkel.

U kabinetu Merkel, ona se nalazi od 2005, i to prvo kao federalna ministarka za porodicu, zatim za rad i socijalna pitanja, a 2013. godine dolazi na mjesto ministra odbrane Nemačke i postaje prva žena na toj funkciji.

Fon der Lajen je doktor po profesiji i ima sedmoro dece.

Najčitanije