fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoništite koncesije za mHE

Poništite koncesije za mHE

Podgorica, (MINA) – Ekološke nevladine organizacije (NVO) Ozon i Breznica pozvale su premijera Duška Markovića da poništi koncesije za izgradnju malih hidroelektrana (mHE), ugovore koji, kako se navodi, nijesu od javnog interesa i štetni su za građane Crne Gore.

U tim NVO smatraju da je hitno potrebno obustaviti i subvencije za postojeće mHE, a sredstva prikupljena putem naplate od zagađivača, kroz akcizu na ugalj, namjenjena za tu svrhu, preusmjeriti na sanaciju pričinjene ekološke štete i eventualno obeštećenje investitora, ukoliko za to postoji potreba.

„Ekološke NVO Ozon i Breznica, pozivaju premijera da shodno svom položaju poništi koncesije za izgradnju mHE, ugovore koji nesporno nijesu od javnog interesa i očigledno imaju sve elemente da kao štetni za građane Crne Gore budu raskinuti“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Marković mora da prepozna ozbiljnost trenutne društveno-ekonomske situacije i hitnost zaštite javnog interesa.

U NVO Ozon i Breznica smatraju da bi na taj način premijer građanima dokazao da mu je njihovo dobro važnije od privatnih interesa onih koji su koncesije na rijeke „podijelili kao da im je porodična, a ne državna svojina“.

„Imajući u vidu narasle tenzije, naročito na relaciji građani–investitori, zašto je upravo Vlada najveći krivac, trendove u razvijenim zemljama, stavove Evropske unije i EIBRD kada su projekti mHE u pitanju, upitna ustavnost podsticajnog načina otkupa tako proizvedene električne energije i očiglednog prostora za različite koruptivno-manipulativne elemente, smatramo da je jedina prava odgovorna odluka zaustavljanje dalje štete po društvo u cjelini“, naveli su iz tih NVO.

Iz NVO Ozon i Breznica su kazali da se nadaju da će njihove inicijative biti prihvaćene u najkraćem roku.

Najčitanije