fbpx
NaslovnicaCrna GoraPopović predsjednik novog Biciklističkog saveza

Popović predsjednik novog Biciklističkog saveza

 

Podgorica, (MINA) – Stvorili su se uslovi da dugogodišnji problemi u biciklističkom spotu budu riješeni osnivanjem novog Biciklističkog saveza, kazao je novi predsjednik te asocijacije, Dejan Popović.

On je na tu funkciju izabran na osnivačkoj Skupštini 9. marta u Danilovgradu.

Popović je saopštio da je Ministarstvo sporta i mladih u srijedu izdalo Rješenje o registraciji novog Biciklističkog saveza, sa sjedištem u Podgorici.

Prema njegovim riječima, osnovalo ga je pet registrovanih biciklističkih klubova –
Džada iz Podgorice, bjelopoljski MFR-Tempo, nikšićki Perun, Lovćen iz Cetinja i Budva.

Skupština je izabrala i Upravni odbor (UO), u čijem sastavu su, osim Popovića, Demir Mulić, Žarko Miročević, Zajo Vojinović i Siniša Milidrag.

Popović je istakao da Savez konstituiše pet klubova iz pet različitih crnogorskih opština.

On je na konferenciji za novinare kazao da biciklistički sport proteklih godina nije imao krovnu asocijaciju.

“Prethodni savez rješenjem Ministarstva za sport i mlade je izbrisan iz registra sportskih organizacija u martu 2017. godine zbog neprofesionalnog i nezakonitog rada. Crna Gora je značajna sredstva dugo ulagala u biciklizam i razvoj tog olimpijskog sporta. Rezultati prethodnog rukovodstva nijesu opravdali ta uložena sredstva, sistemski ništa nije urađeno”, kazao je Popović.

On je naglasio da je zbog kontinuiranog lošeg rada posljednjih godina taj sport doveden na najniže grane, u težak i nezavidan položaj.

“Savez kao takav nije mogao ispuniti uslove za konkurs za sufinansiranje sportskih subjekata, tako da u protekle četiri godine u njega nije uložen ni EUR. Stvorili su se uslovi da dugogodišnji problemi budu riješeni osnivanjem novog Biciklističkog saveza. Novi savez će iznedriti novu politiku razvoja koji ima potencijal da dostojno predstavlja Crnu Goru na međunarodnim takmičenjima”, rekao je Popović.

On je naglasio da je biciklizam bitan ne samo u takmičarskom, već i u promotivnom kontekstu za državu.

“Naša primarna aktivnost biće usmjerena na popularizaciji i omasovljenju biciklističkog sporta, novih klubova i širenju baze, ulaganju u mlade i perspektivne vozače. Neophodno je ulaganje i u obuku i specijalizaciju pojedinih kategorija u biciklizmu, u trenere, sudije, masere i mehaničare”, kazao je Popović.

Mulić, član UO i predsjednik Savjeta vozača, kazao je da je to novi početak biciklističkog sporta u Crnoj Gori, posebno ističući problem sa mlađim kategorijama.

Perma njegovim riječima, dosadašnje funkcionisanje bilo je na katastrofalnom nivou, a jedna osoba vodila je cijeli sistem.

“To nije način na koji treba da funkcioniše ni jedan sport, posebno ne biciklizam, koji ima fantastične preduslove i organizaciju takmičenja. O stanju u biciklizmu najbolje govori činjenica da kao najbolji takmičar nijesam imao takmičarsku licencu. Sve je to pratila Međunarodna biciklistička unija i na inicijativu klubova i pomoć Ministarstva sporta osnovali smo novi Savez”, rekao je Mulić.

Najavljeno je da će na prvoj narednoj sjednici UO biti imenovani selektori i generalni sekretar.

Najčitanije