fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoruka SPC protivustavna i prijeteća

Poruka SPC protivustavna i prijeteća

Podgorica, (MINA) – Poruka sa Svetostefanskog sabora je prijeteća i uperena je protiv ustavnog poretka Crne Gore, smatraju u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

U proglasu sa sabora u Savini poručeno je da je Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica bezakonje bez presedana, usmjereno na razaranje jedine istinske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Prema riječima Steva Vučinića iz CPC, Svetostefanski sabor je uputio prijeteću, protivustavnu poruku, uperenu protiv ustavnog poretka Crne Gore, poruku upućenu vlastima, u slučaju da bude usvojen Zakon o slobodi vjeroispovjesti koji bi trebalo da se nađe na dnevnom redu tokom jesenjeg zasjedanja Skupštine.

„Da će se organizovati novi Sabor, takozvani crkveno-narodni čiji će ciljevi biti upereni upravo protiv državnog jedinstva, na način da će biti donesena odluka kojom treba da se prostor Boke, nekadašnje austrougarske teritorije, proglasi kao dio teritorije koji nije unutar Crne Gore”, kazao je Vučinić za Televiziju Crne Gore.

On smatra da je ta poruka veoma opasna i da bi vlast trebalo da reaguje.

“Upravo zato što je proces dezintegracije teritorijalne, koja na neki način promoviše SPC u Crnoj Gori, uzela toliko maha da se to “ucijepilo u masama” i vrši jednu vrstu političkog pritiska koji je strašno opasan za državno i nacionalno jedinstvo i može da izazove teške i opasne posljedice u budućnosti“, kazao je Vučinić.

Zato, kako je naveo, crnogorske vlasti moraju ozbiljno da upute poruku Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

„I da je spriječe da se bavi takvom vrstom djelatnosti i da direktno radi protiv ustavnog poretka i jedinstva državnog i nacionalnog”, zaključio je Vučinić.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...