fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoseban senzibilitet prema ugroženim kategorijama

Poseban senzibilitet prema ugroženim kategorijama


Podgorica, (MINA) – Policija štiti prava svih građana, čuvajući demokratske tekovine Crne Gore, a sa posebnim senzibiltetom postupa kada su u pitanju ugrožene kategorije, među kojima je i LGBTI zajednica, poručeno je iz Uprave policije.

Pomoćnik direktora Uprave policije, Nikola Janjušević rekao je da sve inicijative, zamišljene tako da doprinesu unaprjeđenju uživanja manjinskih prava, imale su i imaće punu podršku i saradnju crnogorske policije.

»Policija štiti prava svih građana, čuvajući demokratske tekovine naše države, a postupa sa posebnim senzibiltetom kada su u pitanju ugrožene kategorije među kojima je i LGBTI zajednica«, poručio je Janjušević.

On je, na otvaranju treninga »Pokretanje aktivnosti na rješavanju zločina iz mržnje od strane organa za sprovođenje zakona« kazao da je Uprava policije zauzela stav da su svim građanima zagarantovana jednaka prava i slobode, i da je svaki vid diskriminacije nedopustiv.

»Saradnja policije i LGBTI zajednice, koju smo pažljivo gradili i u koju smo mnogo ulagali u proteklom periodu, dopinijela je da se bezbjednost i poštovanje ljudskih prava LGBTI osoba unaprjeđuju iz godine u godinu«, naveo je Janjušević.

Kako je rekao, crnogorska policija i LGBTI zajednica sarađuju više od deset godina.

»Crnogorska policija bila je prva policijska organizacija ikada koja je dobila nagradu „Prijatelj pravde – nagrada za 2011. godinu“, koju dodjeljuje Konferencija „Pravda na Balkanu – jednakost za seksualne manjine“, kada je i ocijenjeno da je naša policija lider u saradnji policija regiona sa LGBTI zajednicom«, ukazao je Janjušević.

Proteklu deceniju su, kako je rekao, jačali saradnju sa LGBTI osobama i kapacitete Uprave policije za senzibilno postupanje njima.

»Veliki broj policijskih službenika prošao je osnovne i napredne obuke za postupanje sa LGBTI osobama, a obuke se nastavljaju i u ovoj i narednih godina, u skladu sa Vladinom „Strategijom za unaprjeđenje kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori za period 2019 – 2023. godine“«, najavio je Janjušević.

Kako je kazao, policija ima razvijenu mrežu LGBTI kontakt policijskih službenika.

»LGBTI kontakt policijski službenici, koji su obučeni za senzibilno postupanje i komunikaciju sa LGBTI osobama, postoje u svakom centru i odjeljenju bezbjednosti policije«, naeo je Janjušević.

On je kazao da veliki doprinos unaprjeđenju poštovanja prava LGBTI osoba daje Tim povjerenja Uprave policije i LGBTI zajednice, koji čine službenici Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i nevladinih organizacija koje se bave promocijom i zaštitom LGBTI prava.

»Jedan od najvažnijih vidova podrške ogleda se u tome što se godinama unazad organizuju povorke ponosa u Podgorici bez ijednog incidenta i to zahvaljujući aktivnostima koje je policija sprovodila – ne samo na pripremi plana preventivnih aktivnosti i obezbjeđenja povorki ponosa, već i javno istupajući i osuđujući nasilje nad LGBTI osobama«, dodao je Janjušević.

Onje poručio da će policija zaštiti svaku LGBTI osobu koja prijavi nasilje.

»Niko ne smije da bude napadnut, vrijeđan ili omalovažavan zbog pretpostavljenog seksualnog ili rodnog identiteta. Zločini iz mržnje ne smiju biti i neće biti tolerisani«,kazao je Janjušević.

Prema njegovim riječima, svaka LGBTI osoba zna da treba da ima povjerenja u crnogorsku policiju, da policija profesionalno i u kontinuitetu sarađuje sa organizacijama koje štite LGBTI prava.

»I da pripadnik LGBTI zajednice sa pravom može da vjeruje policijskom službeniku kojem prijavi bilo kakav događaj izvršen na njenu štetu«, poručio je Janjušević.

Kako je rekao, policiji je važan svaki građanin.

»A ljudska prava i slobode, iz onih oblasti čija je zaštita u nadležnosti policije, su nam prioritet u kontaktu sa građanima, kao i u radu i djelovanju«, zaključio je Janjušević.

Najčitanije