Posebnom klubu pripada jedno mjesto u Odboru

20
foto: MINA

Podgorica, (MINA) – Posebnom kluba poslanika pripada jedno mjesto u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva i svako drugo rješenje, kao plod raznih dogovora, bilo bi grubo kršenje zakona, rekao je šef tog kluba Aleksandar Damjanović.

“Shodno odredbama odluke o formiranju odbora, Posebnom klubu poslanika pripada jedno mjesto. Odluku o tome da li ćemo i formalno zatražito to mjesto donijećemo do sjednice Administrativnog odbora”, rekao je Damjanović za Pobjedu.

Vanredna sjednica Skupštine Crne Gore, na kojoj je predviđeno da se izvrši popuna Odbora zakazana je za 23. avgust na predlog poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista. Isti dan, kako se navodi, trebalo bi da bude održana i sjednica Administrativnog odbora.

Kandidati Demokrata Momo Koprivica i Danilo Šaranović 31. jula nijesu izabrani u Odbor, jer Administrativni odbor nije završio raspravu o tome do ponoći, kada je moralo da se završi proljećno zasijedanje.

Damjanović, međutim, spori takvu odluku jer u slučaju da njegov klub predloži kandidata Demokrate ne bi mogle kandidovati dva predstavnika u odbor, već jednog.

Time bi opozicija imala popunjenih sedam mjesta koja im, po odluci o obrazovanju Odbora, pripadaju.

“Član 5 je potpuno precizan. Od sedam opozicionih mjesta tri pripadaju najbrojnijem klubu Demokratskom frontu, a po jedno ostalim opozicionim klubovima kojih je četiri”, rekao je Damjanović.

Opozicioni članovi u Odboru su Strahinja Bulajić, Predrag Bulatović i Branka Bošnjak iz DF-a, Raško Konjević iz SDP-a i Neđeljko Rudović iz Kluba SNP-Demos.

Preostala dva slobodna opoziciona mjesta mogla bi biti jedno za Demokrate, drugo za Posebni klub poslanika, ali to će zavisiti od odluke Damjanovićevog kluba da li će ući u Odbor.

Odlukom o formiranju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva predviđeno je da to tijelo ima 14 članova, i to po sedam iz parlamentarne većine i opozicije.