fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoslanici da prihvate inicijativu za kontrolno saslušanje

Poslanici da prihvate inicijativu za kontrolno saslušanje

Podgorica, (MINA) – Izvršni direktor Ekološkog pokreta Ozon, Aleksandar Perović, pozvao je poslanike nadležnog skupštinskog odbora da prihvate inicijativu za kontrolno saslušanje ministara održivog razvoja i turizma i saobraćaja i pomorstva, Pavla Radulovića i Osmana Nurkovića u vezi sa devastacijom Tare.

Perović je agenciji MINA kazao da su razlozi za podnošenje inicijative manipulacija javnosti i diskreditovanje onoga na šta ukazuje civilni sektor, a utemeljeno je na vidljivim dokazima i terenskim posjetama.

„Razlog zbog koga su ekološke NVO inicirale kontrolno salsušanje je nespremnost Radulovića i Nurkovića za argumentovanim javnim dijalogom u slučaju devastacije Tare i ugrožavanja riječnog ekosistema najprepoznatljivijeg prirodnog simbola ekološke države Crne Gore“, rekao je Perović.

On je naveo da očekuje da će Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje prepoznati potrebu zaštite kulture i javnog argumentovanog dijaloga Vlade sa civilnim sektorom, što je u duhu demokratije i što bi poslanici trebalo da podrže.

„Nadamo se da će Odbor imati dovoljno senzibiliteta da sjednicu na kojoj se budu bavili kontrolnim saslušanjem otvori za medije, javnost, ali i predstavnike podnosioca inicijative, čime bi se pokazala dobra volja za prevazilaženjem komunikacione krize i u praksi dokazala važna uloga Skupštine“, kazao je Perović.

Prema njegovim riječima, predsjednik tog skupštinskog tijela Predrag Ivanović nastavlja sa praksom ponižavanja građana i organizacija civilnog društva insinuiranjem na način finansiranja NVO i ulogom i uticajem donatora na aktivnosti koje sprovode.

Kako je Perović ocijenio, izbjegavanjem javnog argumentovanog dijaloga i jednostranom komunikacijom preko medija, svaki problem se dodatno produbljuje.

Perović je naveo da očekuje da će poslanici u resornom Odboru omogućiti da se u civilizovanom ambijentu i kroz argumentovani dijalog razgovara o dešavanjima vezanim za devastaciju Tare i ugrožavanju riječnog ekosistema, odgovornosti nadležnih institucija i načinu na koji je javnost informisana o monitoringu životne sredine.

Najčitanije

Razgovarali o boravišnoj taksi i suzbijanju sive ekonomije

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Nacionalne i lokalnih turističkih organizacija održali su prvi u nizu...