fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoslanici da usvoje zakon o životnim zajednicama osoba istog pola

Poslanici da usvoje zakon o životnim zajednicama osoba istog pola

Podgorica, (MINA) – Učesnici Povorke ponosa „Montenegro Pride 2018” pozvali su poslanike crnogorskog parlamenta da usvoje zakon o životnim zajednicama osoba istog pola, a tužilaštvo i sudove da sve napade na pripadnike LGBT zajednice kvalifikuju kao zločin iz mržnje.

Učesnici Prajda, koji je protekao bez incidenata, pozvali su Vladu da u što kraćem roku uputi taj zakon Skupštini na usvajanje, usvoji novu petogodišnju strategiju za unaprjeđenje života LGBT osoba i započne izradu nacrta zakona o rodnom identitetu.

Oni su prošetali Njegoševom, Vučedolskom, ulicom slobode do Skupštine na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

Foto: MINA

Danijel Kalezić iz nevladine organizacije Kvir Montenegro rekao je da je srećan što ih je na Prajdu svake godine sve više.

Prema njegovim riječima, poslanici Skupštine će za nešto više od mjesec biti u prilici da glasaju za zakon o životnim zajednicama osoba istog pola.

„Ovdje smo da pozovemo sve poslanike da podrže zakon o životnim zajednicama osoba istog pola i poručimo im da ne može, nema i ne smije biti bilo kakvih izgovora kada je podrška tom zakonu u pitanju. Vi ste dužni da radite za dobrobit svih i očekujemo da svi podržite taj zakon“, naveo je Kalezić.

Kako je naveo, LGBTQ osobe su diskriminisane, njih uznemiravaju i tuku.

„Samo zato što nas mrze to rade. Ovo je poziv Tužilaštvu i sudovima da slučajeve nasilja nad nama kvalifikuje kao zločine iz mržnje, zato što oni to i jesu“, poručio je Kalezić.

Foto: MINA

On je pozvao sve lokalne samouprave da se posvete stvaranju osnovnih preduslova za vidljivost i slobodan život lezbijki, gejeva, biseksulanih, trans i kvir osoba.

“Niko nas neće zaustaviti i držati u četiri zida. Prethodnih mjeseci pokazali smo da svako može naći način da slobodno živi svoj život. Hvala vam što uzdignute glave koračate životom i što odbijate da ljubite lance mržnje, homofobije, mizoginije i svih ostalih oblika opresije kojima smo izloženi“, rekao je Kalezić.

On je naglasio da nije sramota biti gej ili biseksualan.

„Ima onih što nas mrze, tuku i maltretiraju, ali nas nikada neće zaustaviti. U našim životima nema mjesta za stid, strah, skrivanje i povlačenje u četiri zida“, naveo je Kalezić.

Kako je dodao, ništa ne može zamijeniti osjećaj slobode.

„Sve dok ne počnemo da živimo slobodno, mi LGBT osobe zapravo ne živimo“, rekao je Kalezić.

On Je zahvalio i ljudima van LGBTQ zajednice koje su danas podržale i štite LGBT osobe, što zajedno sa njima dižu glas protiv opresije i štite ih od maltretiranja.

Posebno se zahvalio Upravi policije i Centru bezbjednosti Podgorica, koji već godinama ulažu ogroman napor da se stvori društvo u kojem će sve LGBTQ osobe biti bezbjedne.

“Vjerujem da će primjer Uprave policije slijediti i ostale državne institucije od sledeće godine, kad već to danas nijesmo vidjeli”, dodao je Kalezić.

Jedna od organizatorki Montenegro prajda Marija Jovanović kazala je da se porodice LGBTQ osoba ne podrazumjevaju da im je potrebna ljubav.

„Ne podrazumjevaju da nam je potrebna ljubav onda kada nas odbacaju i izbace iz kuće, kada nas se javno odriču. Društvo nas tjera da živimo u strahu, da li će neko početi da nas vrijeđa,da li će nas neko istući, prijetiti nam smrću ili nas ubiti“, navela je Jovanović.

Ona je kazala da LGBT osobe žive u društvu koje ih tretira kao bolesne, nemoralne i pogrešne i koje ih primorava da sebe, živote i ljubav stave u četiri zida.

„Mi smo danas ovdje da pokažemo da nijedno ljudsko biće ne zaslužuje da živi u četiri zida, da ljubav ne postoji da bismo živjeli u četiri zida. Tu smo da pokažemo da smo ponosni na ono što jesmo i da smo hrabri“, navela je Jovanović.

Ona je kazala da LGBTQ osobe neće nikada odustati, jer su ovo njihovi gradovi i ulice.
Jedan od članova Organizacionog odbora Montenegro prajda Jovan Ulićević rekao je da su se LGBTQ osobe usudile da izađu iz okvira koje je društvo postavilo.

Kako je naveo, prajd je pokret koji je spreman da uzdrma cijeli svijet koji ih je naučio „da paze šta će komšije da kažu, da zatvore oči i da trpe sve šamare i uvrede koje su primili jer su se usudili da budu drugačiji i da nečemu kažu ne“.

Učesnici prajda, kako je kazao, izabrali su da ne ljube lance, izabrali su slobodu, za koju im ne treba ničija dozvola.

„Biramo da kažemo ne strahu, sramu, skrivanju i nasilju. Biramo da uzmemo život u svoje ruke. Danas slavimo sebe, svoju zajednicu i sve nas koji ujedinjeno dižemo svoje glasove protiv nasilja. Današnji dan je bunt protiv svakog šamara, uvrede, ponižavanja i kontrolisanja umova i tijela“, poručio je Ulićević.
Prema njegovim riječima, prajd je bunt protiv sterilizacije koju je morao da prođe i kroz koju prolaze mnoge transrodne osobe.

„Ovo je bunt protiv nedostatka zaštite LGBT osoba i protiv svih porodica koje su nam rekle ćuti i trpi samo da niko ne sazna“, rekao je Ulićević.

Prajdu su prisustvovali direktor Uprave poliicije Veselin Veljović, otpravnica poslova u američkoj Ambasadi Džudi Kluo, zamjenik ombudsmana Siniša Bjeković, generalna direktorka Direktorata za unapređenje i zaštitu za ljudskih prava, Blanka Radošević Marović, kao i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova.

Veljović je kazao da je LGBT populacija u Crnoj Gori bezbjedna, i da ove godine Prajd obezbjeđuje 200 policajaca mmanje nego prošle.

“Slobodan pojedinac je neodvojiv od slobodnog društva. Nadam se da sljedeće godine neće biti potrebno da paradu obezbjeđuju snage policije”, istakao je Veljović.

Foto: MINA

On je dodao da Uprava policije podržava prava svih slobodnih građana.

Među učesnicima povorke su i predstavnici političkih partija i nevladinih organizacija.

Najčitanije