fbpx
NaslovnicaCrna GoraPostupanje službenika barske policije u skladu sa Zakonom

Postupanje službenika barske policije u skladu sa Zakonom

Podgorica, (MINA) – Postupanje pripadnika barske policije, na gradilištu planiranog vrtića u Baru, bilo je u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima i principom srazmjernosti u primjeni ovlašćenja, ocijenjeno je iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Savjet za građansku kontrolu rada policije danas je raspravljao o policijskoj intervenciji u Baru.

Oni su kazali da su, analizom i pregledom svih pristiglih pritužbi i njihovih dopuna, medicinske dokumentacije, video snimaka koje su građani (podnosioci pritužbe) dostavili, utvrdili da nije došlo do prekoračenja policijskih ovlašćenja utvrđenih Zakonom o unutrašnjim poslovima.

„Savjet je utvrdio da ne postoji osnovanost tvrdnji da je došlo do “brutalnog policijskog prebijanja” jer to ne potvrđuju formulacije iz pritužbi niti dostavljeni video materijali“, kaže se u saopštenju dostavljenom agenciji MINA.

Utvrđeno je da je postupanje policije u predmetnom slučaju bilo u skladu sa Zakonom unutrašnjim poslovima i principom srazmjernosti u primjeni ovlašćenja.

„Savjet konstatuje da je sa načelnikom CB Bar, Dragom Spičanovićem, u radu na ovom predmetu imao odgovarajući komunikaciju i naišao je na punu otvorenost kada je riječ o pristupu službenoj dokumentaciji i traženim odgovorima“, piše u saopštenju.

Oni su naveli da, polazeći od činjenice da je Policija javni servis u službi građana sa primarnom ulogu i funkcijom da primijeni zakon, i s tim u vezi dali preporuke direktoru Upravi policije sljedeće preporuke.

„Savjet preporučuje da se u cilju unaprijeđenja razumijevanja i primjene zakonskih rješenja u Upravi policije izrade smjernice za primjenu policijskih službenika prema trudnici, bolesnom, starom, i prema licu za koje se opravdano pretpostavlja da bi se privođenjem bitno pogoršalo njegovo zdravlje“, kazali su iz Savjeta.

Oni su preporučili da direktor Uprave policije uputi instrukciju, prema svim CB, da su svi policijski službenicima, bez obzira da li su pri izvršavanju policijskih zadataka u uniformi ili civilu, dužni da se legitimišu pri vršenju službenih radnji u skladu sa st.1 i 2 člana 29. Zakona o unutrašnjim poslovima.

„Savjet preporučuje da direktor Uprave policije uputi instrukciju prema svim policijskim službenicima da u svim situacijama, uključujući i onu kada pruža asistenciju, Policija jasno saopšti osnov i svrhu primjene policijskih ovlašćenja“, zaključuje se u saopštenju.

Policija se prošle sedmice u Baru sukobila sa demonstrantima koji su pokušali da spriječe mehanizaciju da uđe u dvorište gimnazije.

17. januara u dvorištu barske Gimnazije posječeno je više od 90 stabala čempresa, nakon čega je uslijedila reakcija nezadovoljnih građana koji i dalje na protestima negoduju zbog te odluke.

Čempresi su posječeni da bi se na toj lokaciji gradio vrtić.

Najčitanije

Unija slobodnih sindikata

Odlukom Vlade spriječeno dalje osipanje kadra Instituta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odlukom Vlade da isplati jednokratnu novčanu pomoć radnicima Instituta „Simo Milošević“,...