Postupci Kneževića nedostojni ponašanja odraslog čovjeka

90
www.dps.me

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) vjeruje da će u “slučaju Atlas” institucije sistema obaviti svoj posao na nezavisan, profesionalan i nepristrasan način, saopštili su iz te stranke, navodeći da su postupci Duška Kneževića nedostojni ponašanja odraslog čovjeka.

Iz DPS-a su kazali da nijesu reagovali na „učestale prozivke i provokacije ovim povodom“, jer ne žele da se bilo koji njihov stav tumači kao pritisak na pravosudne organe.

„Politički subjekti i njima blisku mediji, aktivni učesnici u kampanji osumnjičenog u “slučaju Atlas”, Duška Kneževića koji bježi od pravde, čine to iz raznoraznih interesa, uzaludno po ko zna koji put pokušavajući da diskredituju našu partiju, državne institucije, i da destabilizuju Crnu Goru“, kaže se u saopštenju DPS-a.

Prema njihovim riječima, oni, protiv kojih se vodi sudski postupak, jer su u oktobru 2016. planirali da nasilno preuzmu vlast u Crnoj Gori, naivno misle da će im postupci Kneževća, osumnjičenog za učešće u kriminalnim radnjama, obezbijediti amnestiju od teških krivičnih djela za koja su optuženi.

„Njihova uloga u pokušaju nasilnog i protivustavnog svrgavanja vlasti u Crnoj Gori, za koju su dobijali ogromne sume novca iz inostranstva, toliko je nečasna i sramna da ničim ne može biti umanjena, pa ni raznim aferama koje kontinuirano lansiraju“, kazali su iz DPS-a.

Zato su, smatraju u toj partiji, uzaludni pokušaji Demokratskog fronta (DF) da skrene pažnju sa terena sopstvene odgovornosti, koristeći očajničke poteze lica koje bježi od pravde.

„Jer, da li je neko nešto uradio, nekad konvertovao neki novac, bio prijatelj sa Kneževićem, ili mu dolazio u kuću, nema nikakve veze sa činjenicom da je Tužilaštvo optužilo čelnike DF-a za pokušaj izvršenja teškog krivičnog djela, za koje su dobili ogroman novac iz strane države“, naglasili su iz DPS-a

Kako su naveli, što se samog Kneževića tiče, njegovi postupci nedostojni su ponašanja odraslog čovjeka.

„Počev od infantilnih objava po društvenim mrežama, do jučerašnjeg slučaja, kada je tajnim snimanjem susreta u svom domu pokušao da kompromituje svog školskog druga, dugogodišnjeg prijatelja s kojim je porastao u Zeti“, kaže se u saopštenju.

Iz DPS-a su kazali da uočavaju veliko nerazumijevanje koje Knežević pokazuje kada demonstrira otvoreno očekivanje da ga bliskost, prijateljstvo ili poznanstvo sa ljudima na vlasti može amnestirati odgovornosti pred pravosudnim sistemom Crne Gore.

„Iako Knežević nije usamljen u takvoj iluziji, DPS izražava zadovoljstvo što ovakvi slučajevi, kojih nije bilo malo, pokazuju da nema povlašćenih ili izuzetih, i da vođena tim principom Crna Gora ubrzano stasava kao država vladavine prava na evropskom putu“, naveli su iz te partije.

Oni su, „ne ulazeći u moralni profil osobe koja makijavelistički ne bira sredstva za ostvarenje svojih ciljeva“, podsjetili Kneževića da je jedina relevantna odbrana od optužbi za kriminal, ona koju će dati pred nadležnim organima.

„Sve ostalo su potezi očajnika, za koga pred sudom zakona, kao i za sve druge, važi pravilo da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Što se suda javnosti tiče, on je svojim nedostojnim postupcima pogazio sve ljudske, tradicionalne crnogorske norme, od čega, ne postoji oslobađajuća presuda“, zaključuje se u saopštenju DPS-a.