fbpx
NaslovnicaCrna GoraPotpisani ugovori za usluge iz oblasti socijalne i dječje zaštite

Potpisani ugovori za usluge iz oblasti socijalne i dječje zaštite

 

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo rada i socijalnog staranja potpisalo je ugovore sa licenciranim pružaocima usluga iz oblasti socijalne i dječje zaštite za ovu godinu, u vrijednosti od skoro 116 hiljada EUR.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kazao je da će potpisivanje ugovora obezbijediti uslove za kontinuirano pružanje usluga iz oblasti socijalne i dječje zaštite.

„Rad na prevenciji i suzbijanju nasilja je naš zajednički cilj. Upravo o tome svjedoči i bliska saradnja i partnerstvo sa nevladinim organizacijama (NVO), koja se temelji na punoj posvećenosti problemu, profesionalizmu i koordinisanim i brzim reakcijama“, kazao je Purišić.

foto : Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Kako je naveo, jedna od usluga je SOS telefon za djecu i mlade žrtve nasilja, ili one kod kojih postoji opasnost da će postati žrtve nasilja.

Purišić je kazao da će tu uslugu sprovoditi Dječji dom „Mladost“ u Bijeloj, koji je za to dobio licencu 19. decembra prošle godine.

„Usluga će biti dostupna 24 sata, a Ministarstvo će je finansirati sa 28 hiljada EUR“, naveo je Purišić.

On je kazao da je druga usluga koju će Ministarstvo finansirati sa skoro 38 hiljada EUR SOS telefon za odrasle i stare osobe koje su žrtve nasilja, odnosno kod kojih postoji opasnost da postanu žrtve.

Kako je rekao, tu uslugu pružaće NVO SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, koja je licencu dobila 13. novembra prošle godine.

Purišić je dodao da će ta usluga biti dostupna 24 sata i da će se pružati i na albanskom jeziku.

“Ono što posebno želim da istaknem, ne umanjujući značaj ranije pomenutih usluga, je usluga Prihvatilište – Sklonište djeteta, odraslog i starih koji su žrtve trgovine ljudima”, naveo je Purišić.

On je kazao da je to sklonište prvo u Crnoj Gori i da postoji spremnost za širenje kapaciteta te vrste podrške i u drugim gradovima.

Purišić je naveo da će tu uslugu pružati Insitut za socijalnu i obrazovnu politiku, koji je dobio licencu 16. decembra prošle godine.

Kako je kazao, korisnici u skloništu moći će da budu smješteni najduže 12 mjeseci, a za tu uslugu Ministarstvo će izdvojiti 40 hiljada EUR.

“Pružalac te usluge obezbijediće prijem korisnika 24 sata dnevno sedam dana u sedmici, odgovarajući prostor, materijalne uslove, smještaj u skladu sa uzrastom, obrok, održavanje lične higijene, sigurno okruženje, podršku, razumijevanje, savjetovanje i terapije”, rekao je Purišić.

On je pozvao sve građane, institucije sistema i organizacije civilnog društva da reaguju na svaki oblik nasilja, da ga pravovremeno prijavljuju i zajednički se zalažu za okruženje bez nasilja.

Najčitanije