fbpx
NaslovnicaCrna GoraPotreban zajednički plan u borbi protiv maloljetničke delinkvencije

Potreban zajednički plan u borbi protiv maloljetničke delinkvencije


Podgorica, (MINA) – Crna Gora suočava se sa problemom maloljetiničke delinkvenicije i neophodno je da sve nadležne institucije kreiraju zajednički plan kako bi došlo do pozitivnih promjena na tom polju, kazala je socijalna radnica u Juventasu, Nina Šćepanovic.

Šćepanović je agenciji MINA kazala da je veliki broj mladih koji se svrstavaju u red povratnika.

Kako je rekla, u Crnoj Gori trenutno postoji samo jedna ustanova koja brine o resocijalizaciji maloljetnika koji su počinioci krivičnih djela , “Centar Ljubović”.

“Neophodno je da sve nadležne institucije koje djeluju na polju maloljetničke delinkvencije daju sistemski odgovor i kreiraju zajednički plan kako bi imali osjetne pozitivne promjene na ovom polju”, navela je Šćepanović.

Ona smatra da je važno reagovati na vrijeme i potražiti stručnu pomoć kako bi se takvo ponašanje preveniralo i kako se u budućnosti ne bi ponavljalo.

“Ubrzan način života, borba za egzistenciju, nezaposlenost, siromaštvo i rizik od siromaštva, manja posvećenost porodici neki su od uzroka povećanja stope kriminala, naročito maloljetničke delinkvencije”, kazala je Šćepanović.

Ona je ukazala da je prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, 2018. godine 367 maloljetnih osoba počinilo 472 krivična djela, što je 15 odsto više u odnosu na 2017. godinu.

“Crna Gora se suočava sa problemom maloljetničke delinkvencije. Značajan je broj djece i mladih koji se svrstavaju u red povratnika”, navela je Šćepanović.

Šćepanović je objasnila da porodično okruženje u najvećoj mjeri doprinosi pozitivnom razvoju djece i ukoliko nije zdravo može ostaviti negativne posljedice u procesu formiranja ličnosti djece.

Prema njenim riječima, različiti faktori kao što su školska sredina, višak slobodnog vremena, siromaštvo, mediji, socijalna isključenost, mogu se smatrati značajnim za nastanak i razvoj ponašajnih obrazaca koje maloljetnike dovode u sukob sa zakonom.

Kako je navela, kontinuirano sprovođenje programa prevencije na adekvatan način doprinijeće smanjenju broja slučajeva maloljetničke delikvencije.

Šćepanović smatra da je potrebno da se pažnja usmjeri ka djeci i njihovom pravilnom vaspitanju, ali i ka roditeljima i ostalim članovima porodice o načinima na koji oni mogu pružiti pomoć i podršku.

Ona je ocijenila da sistem prikupljanja podataka nije dovoljno razvijen, pa da samim tim nedostaju analitički izvještaji o djeci i mladima koji su u sukobu sa zakonom.

Šćepanović je navela da postoji ograničena podrška za upravljanje psiho-socijalnim i pravnim problemima, kao i upravljanje problemima u ponašanju u svim fazama rada sa maloljetnicima, tokom policijskog pritvora, sudskog postupka i u procesu kažnjavanja.

“Ovi problemi dovode do veće stope recidivizma, nižeg stepena povjerenja u institucije sistema i većeg stepena socijalne isključenosti i marginalizacije”, rekla je Šćepanović.

Prema njenim riječima, Crnoj Gori nedostaju programi za rehabilitaciju i socijalnu reintegraciju, a programi koji već postoje su neadekvatni.

Kako je objasnila, potrebno je unaprijediti sistem prikupljanja, integracije i analize podataka, kao i kontinuirano jačati mehanizme podrške kako bi se spriječio recidivizam i poboljšala pozitivna promjena ponašanja.

Šćepanović je rekla da ministarstva pravde, rada i socijalnog staranja, prosvjete i unutrašnjih poslova treba da razviju sveobuhvatni mehanizam podrške maloljetnicima i njihovim roditeljima tokom i nakon pritvora, istrage, liječenja, uslovnih i drugih alternativnih mjera.

Kako je rekla, važno je raditi na unaprjeđenju programa rehabilitacije i socijalne integracije, kao i jačanju kapaciteta stručnjaka koji rade sa djecom i mladima kako bi se moglo adekvatno odgovoriti na potrebe mladih ljudi.

Najčitanije