fbpx
NaslovnicaCrna GoraPotrošnja ljekova porasla za oko 17 miliona

Potrošnja ljekova porasla za oko 17 miliona

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je, za tri godine, trošak za ljekove i medicinska sredstva porastao za oko 17 miliona EUR, pokazuju podaci Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO).

Podaci dostavljeni Dnevnim novinama pokazuju da je Fond za ovu godinu obezbijedio 72,5 miliona EUR za ljekove i ostala medicinska sredstva, dok su godinu ranije ti troškovi iznosili 64,13 miliona.

PR Fonda Amer Ramusović kazao da je u budžetu FZO za ovu godinu opredijeljeno 72,5 miliona EUR za ljekove i ostala medicinska sredstva, što je za 3,17 miliona više od rebalansa za prošlu godinu.

Novac se odnosi na obezbjeđivanje ljekova na recept građanima preko državnih i privatnih apoteka sa kojima Fond ima zaključen ugovor i medikamenata za potrebe javnih zdravstvenih ustanova, na osnovu važeće Liste ljekova, kroz bolju snabdjevenost apoteka i primjenu savremenih ljekova za liječenje onkoloških, hematoloških, transplantiranih i drugih pacijenata.

Odnosi se i na medicinska sredstava u terapiji i dijagnostici, među kojima su implantati, reagensi, hormoni, materijal za dijalizu, vakcine i filmovi u zdravstvenim ustanovama.

“Savremena medicina je skupa, skupa je dijagnostika, ljekovi i svakim danom se sve više otvaraju mogućnosti za novim i skupljim metodama liječenja, što rezultira rastom ovih troškova”, kazao je Ramusović.

Kao jedan od glavnih razloga povećane potrošnje, u Fondu navode veću dostupnost ljekova i bolju snabdjevenost tržišta, prije svega zbog donošenja nove Liste ljekova, koja je u primjeni od marta prošle godine, a kojom su uvedeni novi ljekovi i posebno skupi ljekovi za savremene terapije u liječenju osiguranka FZO.

“Takođe, uključivanjem privatnih apoteka u mrežu zdravstvenih ustanova obezbijeđena je bolja snabdjevenost ljekovima, sa izuzetkom sporadičnih slučajeva iz objektivnih razloga, na primjer ako proizvođač obustavi proizvodnju, ali su istovremeno porasli troškovi ljekova izdatih na recept”, rekao je Ramusović.

Nova Lista ljekova, koja je revidirana dva puta tokom prošle godine, proširena je sa više od 100 novih ljekova.

Najčitanije