fbpx
NaslovnicaCrna GoraPotvrđeno pravo Crne Gore da zaštiti imovinu

Potvrđeno pravo Crne Gore da zaštiti imovinu


Podgorica, (MINA) – Mišljenje Venecijanske komisije na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti potvrđeno je pravo Crne Gore da donese zakon, kojim će zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima, smatra generalna direktorka Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama Ministarstva za ljudska i manjinska prava Žane Filipović.

Venecijanska komisija je danas na svom sajtu objavila mišljenje na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koje je usvojila u petak, 21. juna, na plenarnoj sjednici u Veneciji.

“Ovim mišljenjem je nedvosmisleno potvrđeno pravo Crne Gore da donese jedan moderan i dobar zakon, kojim će zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i građankama Crne Gore”, navela je Filipović.

On je rekla da nijesu tačne tvrdnje da je Venecijanska komisija mišljenjem navodno spriječila Vladu Crne Gore u namjeri da „jednostrano preknjižava ili otima crkve“ – to naprosto nije tačno.

“To nikada nije bila namjera Vlade, a preporuka Venecijanske komisije koja se odnosi na zakonske odredbe o državnoj imovini upravo sadrži obrazloženje koje je Vlada zvanično uputila Venecijanskoj komisiji nekoliko dana prije održavanja plenarne sjednice. To mogu potvrditi svi članovi i članice Venecijanske komisije”, kazala je Filipović.

Ona je rekla da, ne samo da ta preporuka nije suprotna stavu Vlade, već je tekst te preporuke predložila Vlada.

“Veoma smo zadovoljni što je Venecijanska komisija to prihvatila gotovo jednoglasno”, poručila je Filipović.

Najčitanije