fbpx
NaslovnicaCrna GoraPovjerenje u Tužilaštvo na niskom nivou

Povjerenje u Tužilaštvo na niskom nivou

Podgorica, (MINA) – Povjerenje u Tužilaštvo na nedopustivo je niskom nivou i ta institucija mora da uradi sve da ga osnaži, poručio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin i dodao da svako nosi dio odgovornosti za integracioni proces Crne Gore.

On je, na konferenciji “Izazovi Crne Gore u pregovaračkim poglavljima 23 i 24”, rekao da Crna Gora nije dobila završna mjerila za ta poglavlja, ali da nema nikakve enigme šta treba da se radi.

“Ta percepcija, koja je ponekad prisutna u javnosti, da je Vlada odgovorna za ukupan integracioni proces duboko je pogrešna. Ne može Vlada da implementira 70 zakona i primjenjuje pravosudne zakone umjesto pravosuđa“, kazao je Pažin.

On je naglasio da svako treba da snosi svoj dio odgovornosti.

„Ako ne budemo išli naprijed, ići ćemo nazad. Društveni proces je uvijek dinamičan. Na nama svima je da obezbijedimo da se društvo kreće u pravom pravcu“, rekao je Pažin.

Prema njegovim riječima, povjerenje u Tužilaštvo na nedopustivo je niskom nivou i Tužilaštvo mora da uradi sve da osnaži to povjerenje.

On je kritikovao ustavna rješenja iz 2013. godine, jer, kako je naveo, ta rješenja nijesu vladajući model ni u najrazvijenijim državama.

Pažin je dodao da su na takvim ustavnim rješenjima snažno insistirali predstavnici opozicionih političkih partija i jedna koja je tada bila na vlasti, a sada je u opoziciji.

„Ne primjećujem da sada te političke partije prednjače u traženju odgovora na probleme koji su nastali kao posljedica tih ustavnih rješenja,“ rekao je Pažin.

On je naveo da je prirodno da Vlada odgovara za stanje kriminaliteta u društvu, ali da je u Crnoj Gori Vlada razvlašćena od svih mehanizama da utvrdi odgovornost za rezultate koje ima tužilaštvo.

On je ukazao da je u ustavnim sistemima najrazvijenijih demokratskih država Tužilaštvo sastavni dio izvršne vlasti, upravo da bi izvršna vlast bila odgovorna za stanje kriminaliteta u društvu.

„Danas je neozbiljno očekivati da Vlada daje odgovore na pitanja o kvalitetu rada Tužilaštva. Nešto više nadležnosti ima zakonodavna vlast, ali ni zakonodavna vlast nema sve one potrebne mehanizme da bi se vršio na valjan način nadzor nad radom Tužilaštva“, rekao je Pažin.

On je kazao da nema dilemu da je stav Evropske unije EU o proširenja, posebno na Albaniju i Sjevernu Makedoniju duboko pogrešan, jer narušava povjerenje između partnera u integracionom procesu koje mora da postoji.

„Otvoriti pregovore sa Sjevernom Makedonijom ne znači zatvoriti ih. I pored tog pogrešnog pristupa same EU, to ne smije da bude alibi za propuste u Crnoj Gori“, rekao je Pažin.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Drljević kazao je da fokus treba da bude na tome da država što prije dobije završna mjerila za poglavlja 23 i 24, i da ona budu smjernice za dalji rad.

“Mora da postoji jaka volja i sa jedne i druge strane da bi integracioni proces uspio. Čini mi se da evropski partneri nijesu prepoznali istorijski napredak koji je postigla Sjeverna Makedonija“, naveo je Drljević.

On je kazao da je Crna Gora duboko u integracionom procesu i da nikada nije čuo ocjenu od evropskih zvaničnika da je Crna Gora u blokadi.

Proces, kako je poručio Drljević, treba da bude intenzivniji i svi subjekti imaju odgovornost u procesu evropske intregracije.

„Niko ne traži da Crna Gora postane sjutra članica EU, ali važno je da se održi kontinuitet“, istakao je Drljević.

Predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić kazao je da je u integracionom procesu najveće breme na Vladi, ali i na svim ostalim subjektima.

„Ovako više ne ide. Ne dobija Crna Gora signale kako je očekivala. Ni civilni sektor nije uradio dovoljno. Podrška građana EU integracijama pada“, naveo je Raonić.

foto: MINA

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović kazao je da je vrijeme da se prekine sa tim da se zatvaraju oči pred najvećim problemima.

Kako je naveo, trenutna dešavanja u Crnoj Gori kulminacija su lošeg stanja koje traje dugo.

Prema riječima Radunovića, crnogorsko pravosuđe je oboljelo od bolesti koja proizilazi iz nesmjenjivosti vlasti.

Direktorica balkanskog fonda za demokratiju Gordana Delić kazala je da postoje i drugi igrači na Zapadnom Balkanu koji gledaju da ostvare svoje interese.

Geir Johansen iz ambasade Norveške rekao je da su poglavlja 23 i 24 centralni u pregovorima za pridruživanje.

„Vrlo organizovano pravosuđe uslov je za društvo koje funkcioniše. Norveška će ostati posvećena pridruživanju Crne Gore i pomoći joj u tome“, naveo je Johansen.

Predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević kazao je da nije dovoljno samo da se pravda ostvaruje, već je potrebno i da se ona vidi.

foto: MINA

Kako je naveo, dešavanja u vezi sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ne znače da država i njene institucije treba da izmjeste svoju odgovornost.

Najčitanije