fbpx
NaslovnicaCrna GoraPraksa problem na većini fakulteta

Praksa problem na većini fakulteta

Podgorica, (MINA) – Studenti Univerziteta Crne Gore (UCG) kao glavne probleme u sistemu visokog obrazovanja vide nedosljednost ili neadekvatnu primjenu stručne prakse na većini univerzitetskih jedinica i infrastrukturu objekata u kojima se odvijaju nastava i vježbe, pokazalao je istraživanje Studentskog parlamenta (SPUCG).

SPUCG je danas na Pravnom fakultetu organizovao panel diskusiju “Šta je dobro u sistemu visokog obrazovanja, a šta treba unaprijediti?”, na kojem su prezentovani rezultati ankete koju je ta krovna studentska organizacija sprovela na organizacionim jedinicama UCG.

Anketa je obuhvatila 1,1 hiljadu studenata na 14 fakulteta, dok je na preostalih pet jedinica anketiranje u toku ili se podaci obrađuju.

Kako je saopšteno iz SPUCG-a, anketom su bila obuhvaćena pitanja kvaliteta studiranja, poštovanja pravila studiranja, infrastrukture i opremljenosti univerzitetskih jedinica, ponude centara i servisa na fakultetima, kao i ocjena studenata o kvalitetu ponude vannastavnih aktivnosti sa posebnim naglaskom na sportska i kulturno-umjetnička dešavanja.

„Glavni problemi koje uočavaju naše kolege tiču se infrastrukture objekata u kojima se odvijaju nastava i vježbe, što je naročito izraženo u zgradi tehničkih fakulteta u Podgorici i nedosljednje ili neadekvatne primjene stručne prakse na većini univerzitetskih jedinica, što je zakonska obaveza koja na svim studijskim programima treba da obuhvata 25 odsto od ukupne strukture programa“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, studenti su kao primjedbe iznijeli i visinu studentskih naknada (stipendije i krediti) i predložili povećanje iznosa.

Studenti su nezadovoljni primjenom pravila studiranja i kvaliteta studija na nekim fakultetima, a imali su primjedbu i na kvalitet ishrane u studentskim menzama.

„Neadekvatni uslovi u računarskim salama i čitaonicama, te potreba da se ulože sredstva u njihovo renoviranje, kao i primjedba na dostupnost literature i činjenica da je ista zastarjela ili na nekim fakultetima na stranim jezicima, takođe, su problemi koje su notirali studenti obuhvaćeni sprovedenom anketom“, rekli su iz SPUCG-a.

Redovnost nastave na većini organizacionih jedinica, ponuda centara i dodatnih servisa na fakultetu, funkcionisanje studentskog prevoza za studente fakulteta čije sjedište je u Podgorici i Nikšiću, kao i kvalitet ponude vannastavnih aktivnosti, kako se ističe, dobili su pozitivne ocjene studenata UCG.

Iz SPUCG-a su kazali da su učesnici panela kao i prisutni studenti danas mogli da diskutuju o rezultatima ankete, ponovo iznesu primjedbe i daju inicijative koje će doprinijeti podizanju kvaliteta studiranja i unaprijeđenju onih segmenata koji trenutno nijesu na zadovoljavajućem nivou.

„Na panelu se pokrenulo pitanje ponovnog uvođenja prijemnog ispita prilikom upisa na fakultete, imajući u vidu da je stav Studentskog parlamentada eksterna matura ne može biti dovoljno dobar filter u situaciji kada je studiranje na UCG besplatno na prvom i drugom nivou studija“, kaže se u saopštenju.

Na panelu su učestvovali ministar prosvjete Damir Šehović, rektor UCG Danilo Nikolić, direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Srđa Popović i student ombudsman UCG, Aleksandar Šipčić.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...