fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredložene izmjene Zakona zabrinjavajuće

Predložene izmjene Zakona zabrinjavajuće

Podgorica, (MINA) – Predložene izmjene i dopune Zakona o Državnom tužilaštvu zabrinjavaju, kao i bilo koja druga zakonska rješenja koja bi ugrozila ustavni položaj, navodi se u reagovanju proširene sjednice Vrhovnog državnog tužilaštva i Udruženja državnih tužilaca Crne Gore.

Poslanik Socijaldemokratske partije Crne Gore Raško Konjević podnio je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu.

Proširena Sjednica Vrhovnog državnog tužilaštva i Udruženje državnih tužilaca Crne Gore obratili su se predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, predsjedniku Skupštine, Ivanu Brajoviću i predsjedniku Vlade, Dušku Markoviću.

U reagovanju, koje potpisuju vd Vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković i predsjednik Udruženja državnih tužilaca Veselin Vučković ukazuje se da bez samostalnog Državnog tužilaštva ne može govoriti o vladavini prava.

Oni su naveli da zabrinjavaju predložene izmjene i dopune navedenog Zakona, kao i bilo koja druga zakonska rješenja koja bi ugrozila ustavni položaj.

»Odnosno ustavna načela o jedinstvu i samostalnosti Državnog tužilaštva i nezavisnosti u radu državnih tužilaca i otvorila prostor za nedopustivi politički uticaj«, kaže se u saopštenju.

Oni vjeruju da nikome nije u interesu da pravni poredak države dovede u pitanje.

»Iz navedenih razloga smatramo neophodnim da se iznijeti stavovi uvaže prilikom davanja mišljenja na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu”, zaključuje se u reagovanju.

Konjević je predložio izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu, kojima se inicira odgovornost vrhovnog i glavnog specijalnog tužioca u slučajevima kada ignorišu poziv Skupštine.

Kada bi zakon dobio podršku, poslanici bi u takvim slučajevima razmatrali da li su vrhovni i glavni specijalni tužilac dostojni obavljanja funkcije jer ne poštuju ustavna ovlašćenja Skupštine, odnosno njenu kontrolnu ulogu.

SDP smatra, kako navode u predlogu, i da poslanici treba da postanu dio Tužilačkog savjeta, prenose Vijesti.

Stanković i Katnić nijesu došli prošle godine u Skupštinu kada su ih opozicioni poslanici pozivali da se razgovara o aferi “Koverta” i mogućem nezakonitom prisluškivanju poslanika Demokratskog fronta.

Najčitanije