fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredloženo rješenje o izboru članova DIK-a put do jednopartizma

Predloženo rješenje o izboru članova DIK-a put do jednopartizma

Podgorica, (MINA) – Predloženo rješenje da se članovi Državne izborne komisije (DIK) ne biraju kvalifikovanom, već prostom parlamentarnom većinom nije put do profesionalizma, već do jednopartizma, ocijenio je poslanik Demokratske Crne Gore, Danilo Šaranović.

Šaranović je kazao da je predloženo rješenje da DIK i opštinske izborne komisije više ne budu sastavljene od članova partija pokušaj Demokratske partije socijalista (DPS) da umjesto profesionalne DIK formira partijski organ za sprovođenje izbora, kako bi bila “protočni bojler za višedecenijske zloupotrebe DPS-a”.

“Ako se svi članovi izborne komisije ne biraju kvalifikovanom, već prostom parlamentarnom većinom, odnosno većinom prisutnih poslanika, to nije put do profesionalizma, nego do jednopartizma”, rekao je Šaranović agenciji MINA.

On je kazao da model organizacije DIK-a koji predlažu Demokrate obezbjeđuje ispunjavanje svih preporuka OEBS-a i standarda Venecijanske komisije koji su proklamovani u „Kodeksu dobre prakse u izbornim pitanjima“.

Šaranović je dodao da su Predlog rješenja za obrazovanje nezavisne i kredibilne DIK sa obrazloženjem predali Odboru za izborne reforme i njegovim radnim odborima.

Takvo rješenje, kako je kazao, u potpunosti eliminiše mogućnost da DPS ponovo pretvori DIK u svoje partijsko radno tijelo.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije