fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu

Prekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu

Podgorica, (MINA) – Policija je uhapsila osam osoba zbog sumnje da su počinila krivična djela trgovina ljudima i stvaranje kriminalne organizacije, identifikovala 12 žrtava, a u obradi je 85 lica.

Službenici Uprave policije u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom realizovali su u srijedu međunarodnu akciju kojom je, kako se navodi, otkriven i prekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu u posljednje vrijeme.

Navodi se da su, preduzimajući istražne aktivnosti na ovom predmetu, službenici Uprave policije pretresli tri lokacije.

“U tim objektima zatečene su 93 osobe sa Tajvana kojima je bilo ograničeno kretanje, oduzeti pasoši i oni su, kako se sumnja, držani pod prisilom u objektima u kojima je vladala stroga hijerarhija od osumnjičenih lica a koja su raspolagala sa velikim sumama novca”, kaže se u saopštenju.

Preduzimajući dalje radnje službenici policije su izuzeli više elektronskih uređaja koji će biti predmet daljeg vještačenja u cilju otkrivanja krivičnih djela.

“Za sada je lišeno slobode osam osoba zbog sumnje da su počinila krivično djelo trgovina ljudima i krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, dok je policija identifikovala 12 žrtava ovog krivičnog djela a u obradi je 85 lica”, saopštila je Uprava policije.

Navodi se da se u cilju identifikovanja još eventualnih izvršilaca i žrtava trgovine ljudima ili drugih krivičnih djela preduzimaju dalje istražne aktivnosti.

“Tokom sprovođenja istrage ostvarivana je i kontinuirana policijska i tužilačka saradnja sa policijom zemlje iz koje potiču izvršioci i žrtve izvršenih krivičnih djela. U okviru toga organizovani su i zajednički operativni sastanci na kojima su razmijenjena ključna saznanja u vezi izvršilaca, žrtava ali i samog modus operandia što je doprinijelo uspješnoj realizaciji istrage”, kaže se u saopštenju.

To je bila, kako se navodi, međunarodna akcija realizovana u saradnji sa Interpolom gdje su NCB Interpolu Podgorica putem Generalnog sekretarijata Interpola dostavljena značajna saznanja o ovom krivičnom djelu.

“U ostvarenoj saradnji sa Europolom izvršena je identifikacija ovog specifičnog modus operandi za koji je utvrđeno da se u ranijem periodu pojavljivao u zemljama Zapadne Evrope”, kaže se u saopštenju Uprave policije.

Uključivanjem crnogorske policije u ovu akciju ukazano je povjerenje ove dvije međunarodne organizacije crnogorskoj policiji.

“To nam predstavlja dodatnu potvrdu statusa u međunarodnim okvirima kao dosljednog, pouzdanog i kredibilnog partnera u najtežim policijskim istragama”, kaže se u saopštenju.

Pomoćnik direktora za Sektor kriminalističke policije Enis Baković danas se sastao sa kolegama iz zemlje iz koje potiču žrtve na kojem je zaključeno da se samo kvalitetnom međunarodnom saradnjom može stati na put transnacionalnom kriminalu, a da je ova aktivnost dobar pokazatelj kvalitetne međunarodne saradnje.

“Kolege su se zahvalile na profesionalnoj saradnji i istakli da je crnogorska policija efikasana i da posjeduje izuzetne istražne vještine”, kaže se u saopštenju.

Najčitanije