fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrekinuti praksu netransparentnih i zatvorenih procesa

Prekinuti praksu netransparentnih i zatvorenih procesa

Podgorica, (MINA) – Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) pozvalo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) da učini javnim i transparentnim proces izmjena i dopuna Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom (OSI).
To udruženje je pozvalo MRSS, ministra Kemala Purišića i predsjednika Vlade, Duška Markovića da prekinu praksu netransparentnih i zatvorenih procesa i procedura koji se tiču OSI, posebno kada je u pitanju kreiranje i sprovođenje politika u oblasti invalidnosti.
“Pozivamo Purišića, da u najkraćem roku, ukloni oznaku interno sa dokumenta Analiza o mogućnosti izdvajanja Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore kao samostalnog pravnog lica, razmatranog na Vladi u februaru ove godine”, navodi se u saopštenju UMHCG.
Iz UMHCG su kazali da bi taj dokument trebalo da bude dostupan članovima Radne grupe za izradu Predloga o izmjenama i dopunama Zakona o profesinalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.
Iz tog udruženja su pozvali Vladu da proces osnivanja i kadriranja javne ustanove Centar za rehabilitaciju, Statut i ostala dokumenta te ustanove, učini dostupnim javnosti, a osobe s invaliditetom uključi u proces donošenja odluka o svim navedenim pitanjima.
Prema njihovim riječima, svakom prosječno informisanom crnogorskom građaninu poznato je da organizacije OSI, već sedam godina, traže izmjene tog Zakona u dijelu statusa Fonda za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom.
“I njegovu potpunu primjenu u dijelu naplate posebnih doprinosa, imajući u vidu da ogroman broj pravnih lica, obveznika zakona, još uvijek ne plaća posebne doprinose kao „penale“ zbog nezapošljavanja OSI”, navodi se u saopštenju.

Najčitanije