fbpx
NaslovnicaCrna GoraPreminuo glumac Mihajlo Janketić 

Preminuo glumac Mihajlo Janketić 


Beograd, (MINA) – U Beogradu je danas u 80. godini preminuo jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca Mihailo Miša Janketić, saopštila je njegova matična kuća, beogradsko Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP).

U raskošno bogatoj karijeri odigrao je više od stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom.

“Ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju. Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja – Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, Nagrade Pavle Vujisić za životno djelo”, kaže se u saopštenju JDP-a.

Prvu ulogu na sceni JDP-a odigrao je u predstavi “Ričard III” 1961, a sledeće godine postao je član tog pozorišta, u kome je ostao do 1998. godine i u kome ostvario je preko 60 uloga.

Poslednju premijeru Miša Janketić imao je na 70. godišnjicu JDP-a kao Krnec u predstavi “Kralj Betajnove” (2018).

Rođen je 24. maja 1938. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je završio u Beogradu. Upisao je studije književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali je posle tri godine, 1958. postao student glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju. Diplomirao je 1962. godine u klasi profesora Mate Miloševića.

Dobitnik je godišnjih nagrada JDP-a za uloge Borisa Anenkova (Pravdenici), Bredlija (Pokopano dete), Isusa (Nekršten dan), Živojina Mišića (Kolubarska bitka), Gavrilovića (Rodoljupci), Majora Božića (Seobe), Gradonačelnika (Revizor), Jevrema Prokića (Narodni poslanik).

S velikim uspjehom igrao je i na scenama drugih pozorišta (Atelje 212, Narodno pozorište, Beogradsko dramsko pozorište, Srpsko narodno pozorište, Zvezdara teatar).

Oktobarska nagrada grada Beograda dodijeljena mu je za ulogu Raskoljinkova u “Zločin i kazni” 1971.

Sterijine nagrade dobio je za uloge Jagoša Kralja (Klaustrofobična komedija, 1987, Zvezdara teatar), Jevrema Prokića (Narodni poslanik, 1991), Knjaza Nikole (Princeza Ksenija od Crne Gore, 1994, Crnogorsko narodno pozorište) i Čika Dragog (Smrtonosna motoristika, 2005, Atelje 212).

Dobitnik je i nagrada “Joakim Vujić”, “Milivoje Živanović”, “Raša Plaović”, “Ljubiša Jovanović, Statuete “Ćuran”, Zoranov brk” i “Branislav Nušić” za životno djelo.

Nagrada Udruženja filmskih glumaca za životno djelo “Pavle Vujisić” dodeljena mu je 2014. Najznačajniju domaću pozorišnu nagradu, Dobričin prsten, dobio je 2003. godine.

Najčitanije