fbpx
NaslovnicaCrna GoraPresuda u slučaju pokušaja terorizma za mjesec ili dva

Presuda u slučaju pokušaja terorizma za mjesec ili dva

Podgorica, (MINA) – Dokazni postupak u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori pri kraju je, kazao je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i dodao da se prvostepena presuda očekuje za najduže mjesec ili dva.

“Sve je moglo da se završi za šest mjeseci, mi smo za toliko završili istragu. Isključivo se radilo o odugovlačenju odbrane u postupku jer se nadaju da će svjedok saradnik Saša Sinđelić promijeniti iskaz. Ali to ne bi puno pomoglo. Postoje jasni dokazi da je on govorio isitnu”, rekao je Katnić u emisiji „Ukršene riječi“ na Televiziji prva.

On je ponovio raniji stav da će podnijeti ostavku na mjesto glavnog specijalnog tužioca u slučaju oslobađjuće presude, odnosno ako političari koji se nalaze na optuženičkoj klupi ne budu osuđeni.

„Moraju biti proglašeni krivim na osnovu dokaza“, istakao je Katnić.

On je kazao da je Srbija bezrezervno pomogla Crnoj Gori u tom slučaju i istakao da Tužilaštvo ne komunicira sa Sinđelićem.

Prema riječima Katnića, u slučaju napada na izborni dan država bi se sigurno odbranila, ali da bi bilo žrtava.

On je istakao da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ne postupa selektivno i podsjetio da su po njegovima nalozima privođeni i bivši predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, više predsjednika opština i druge osobe za koje je utvrđeno da su kršili zakon.

Katnić je kazao da je predsjednik Atlas Grupe Duško Knežević, za kojim je raspisana potjernica, a koji se nalazi u Londonu, organizator više kriminalnih grupa, „koji je bio uhvatio Crnu Goru za vrat“.

Specijalni tužilac je rekao da je Knežević pokušao da izvrši pritisak na državne organe, da je išao na razne adrese, do predsjednika države, ali i do njega.

“Ništa od toga nije prošlo. Nije prošlo jer su već tada pokrenute aktivnosti. Tužilaštvo se nije složilo sa prikrivanjem i zataškavanjem”, istakao je Katnić.

Za Kneževićem je raspisana nacionalna potjernica, a Katnić vjeruje da će biti izdata i međunarodna.

„Dokumentaciju smo preveli na francuski jezik i sve će biti dostavljeno Inteprolu. Vjerujem da će biti izdata međunarodna potjernica“, rekao je Knežević.

Kako je dodao, odgovor iz Liona još nijesu dobili.

“To ide preko Ministarstva pravde. Uradili smo sve što je u našoj moći da se to završi u najbržem mogućem roku i vjerujem da će to biti završeno. Kada se izda Interplova potjernica , Knežević će biti uhapšen, biće određen pritvor, mi dostavljamo dokaze i kada se utvrdi krivica biće izručen“ pojasnio je Katnić.

Na pitanje zašto Knežević nije uhapšen dok je bio u Crnoj Gori, Katnić je odgovorio da nijesu bili donijeli naredbu o sprovođenju istrage već je samo pripremili.

„Nijesmo vjerovali da će osoba koja je 30 godina imala biznis u Crnoj Gori, osnovala Univerzitet, televiziju, da napusti državu“, naveo je spacijalni državni tužilac.

Povodom afere „Koverta“, Katnić je kazao da je sav novac sa snimka opran, a da se bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović sumnjiči da je pomogao pri pranju 47,5 hiljada EUR.

“Stijepović osumnjičen za pranje 47,5 hiljada, dok je ostatak, oko 50 hiljada EUR, stavljen u promet”, rekao je Katnić i dodao da snimci nijesu kredibilan dokaz i da ne mogu se koristiti na sudu.

Na pitanje zbog čega tužilaštvo nije godinu i tri mjeseca pominjalo Stijepovića, glavni specijalni tužilac je kazao da se na zvaničnim izjavama koja su bilježena u SDT-u ime Stijepovića se nije pominjalo.

Kako je rekao, povodom afere “Koverta” nije saslušao predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), Mila Đukanovića jer je sve dokaze dobio iz iskaza Stijepovića i tokom saslušanja 21 osobe.

„Nisam saslušao jer sam do činjenice koju bi možda saznao iz njgovog iskaza došao iz drugih dokaza i ne vidim potrebu da do istog odgovora dolazim saslušavajući ga“, naveo je Katnić i dodao da je pretreseno sjedišta DPS-a u Zeti.

Na pitanje da li priznanje jednog poslanika da učestvuje u objavljivanju medijskih sadržaja Kneževića znači opstrukciju pravde, glavni specijalni tužilac je kazao da je u pitanju “školski primjer” pomoći počiniocu nakon izvršenja krivičnog djela.

Katnić je, kada je riječ o slučaju Svetozara Marovića, kazao da je Tužilaštvo obavilo svoj posao, oduzelo veliku imovinu i da je sada Srbija dužna da pokrene postupak za ekstradiciju.

„To ne zastarijeva, ima kad. Marović je proglašen krivim i osuđen. Hoće li biti izručen ili ne, to zavisi od odnosa Crne Gore i Srbije“, naveo je on.

Katnić je dodao da mu svakodnevno stižu prijetnje i da postoji grupa ekstremista van Crne Gore koji rade protiv njega i na njegovoj likvidaciji.

Najčitanije