fbpx
NaslovnicaCrna GoraPresudu u predmetu po tužbi Radović još nijesu dostavili strankama

Presudu u predmetu po tužbi Radović još nijesu dostavili strankama

Podgorica, (MINA) – Viši sud, na čijem je čelu predsjednik Boris Savić, još nije dostavio strankama presudu donijetu 7. maja u predmetu po tužbi bivše viceguvernerke Centralne banke (CBCG) Irene Radović.

Dan piše da iako su iz tog suda ranije potvrdili da imaju rok od 30 dana da presudu napišu i dostave advokatima, to do danas nijesu učinili.

Radi se o predmetu u kojem je prvostepeni Osnovni sud 22. februara ove godine uvažio tužbu i donio odluku da je Radović nezakonito smijenjena sa mjesta viceguvernerke CBCG.

Punomoćnik Radović, advokat Siniša Gazivoda, kazao je da je predmet dostavljen Višem sudu u Podgorici 14. marta.

„Zakonski rok za donošenje odluke bio je 14. maj. Kako je Viši sud medijima dao informaciju da je odluka donijeta 7. maja, očekivali smo da ona bude dostavljena strankama najdalje 30 dana od toga datuma, ali se to do danas to nije desilo“, rekao je on.

Kako je naveo Gazivoda, zbog toga su prošle sedmice podnijeli kontrolni zahtjev, odnosno zahtjev za ubrzanje postupka predsjedniku Višeg suda u Podgorici.

Iz Višeg suda su naveli da je odluka donijeta i da se predmet nalazi u Odjeljenju sudske prakse.

Samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici, Aida Muzurović kazala je da se taj sud ne bavi odugovlačenjima u postupku donošenja sudskih odluka.

„Odluke se donose u zakonskim rokovima, s tim što u pojedinim predmetima zbog složenosti činjeničnog stanja ili pravnog pitanja priprema predmeta i izrada odluka zahtijevaju veće vrijeme. Nakon što odjeljenje sudske prakse vrati odluku, ista će biti otpremljena strankama“, rekla je ona.

Predlog Skupštini za razrješenje Radović okarakterisan je kao „pravno neodrživ i kao takav sam po sebi nije mogao biti valjana podloga za donošenje odluke Skupštine”.

Osnovno i Više državno tužilaštvo 13. februara ove godine pravosnažno su odbacili guvernerovu krivičnu prijavu protiv Radović, koja je bila jedan od ključnih razloga u predlogu za razrješenje, što je takođe konstatovano u presudi.

Najčitanije

HE Piva danas obilježava 48 godina rada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Hidroelektrana (HE) Piva 48. godišnjicu postojanja i uspješnog rada dočekuje u...