fbpx
NaslovnicaCrna GoraPritiskom opozicije i međunarodne zajednice do tehničke vlade

Pritiskom opozicije i međunarodne zajednice do tehničke vlade

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) prihvatiće formiranje tehničke vlade ukoliko bude kombinovanog pritiska opozicije i međunarodne zajednice, ocijenio je predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP), Vladimir Joković.

On je Vijesti rekao da je opoziciji potrebno udruženo djelovanje ukoliko želi da se sljdeće godine održe fer izbori.

Na pitanje da li će SNP učestvovati na protestima koje Demokratski front najavljuje za kraj godine, Joković je odgovorio da protesti imaju potpuni smisao ako bi ih prihvatila cijela opozicija, sa jasnim i prihvatljivim planom, metodama i ciljevima.

„Odazvaćemo se na eventualni poziv za razgovor na tu temu. Ne bi bilo dobro da protesti izazovu podijeljenost u opoziciji”, istakao je Joković.

On je naglasio da je potrebno udruženo i jedinstveno djelovanje ukupne opozicije, kao snage koju niko ne može zaustaviti.

„Od međunarodne zajednice bismo sa sigurnošću dobili podršku, jer je dobro upoznata sa svim aferama DPS-a u toku izbornog procesa“, naveo je Joković.

Kako je dodao, primjenom adekvatnih demokratskih sredstava borbe, poslala bi se jasna poruka da opozicija ne pristaje na izbore gdje su pravila i budući projektovani rezultat prihvatljivi samo vlasti.

„Kombinovanim pritiskom opozicije i međunarodne zajednice došlo bi do fer izbora na koje konačno imamo pravo, a garant takvog izbornog procesa bila bi jedino tehnička vlada”, kazao je Joković, odgovarajući na pitanje na koji način opozicija treba da natjera DPS na pregovore o tehničkoj vladi.

Na pitanje koga vidi kao mogućeg koalicionog partnera SNP-a, ukoliko ne bude širokog opozicionog bloka, on je odgovorio da su to svi oni koji žele promjenu vlasti i sadašnjeg sistema vrijednosti u Crnoj Gori.

„Trenutno su nam najbliži partneri iz saveza ‘Da svako ima’, a nikako ne isključujemo i samostalni nastup“, rekao je Joković.

On je kazao da se nikad nije zalagao za bojkot izbora, jer bi to, kako je ocijenio, bilo veoma loše po Crnu Goru i dovelo bi do potpune nestabilnosti, a time i daljeg urušavanja posustale ekonomije.

„Naravno tu opciju ne isključujem ukoliko vlast želi i dalje da vlada manipulacijama tokom izbornog procesa“, naglasio je Joković.

Upitan da li očekuje da vladajuća koalicija pokrene pregovore sa opozicijom o izboru vrhovnog državnog tužioca (VDT) i da li je SNP spreman da podrži nekog od predloženih kandidata, on je naveo da vlast to mora učiniti jer nema dvije trećine potrebne za njegov izbor.

„Ubijeđen sam da novi VDT ne smije biti privatni tužilac, već stvarno državni i narodni. Pošto sve afere koje iz temelja potresaju Crnu Goru dolaze iz vrha vlasti, mislim da novi VDT mora biti neko ko se borio protiv toga. SNP u potpunosti podržava našu bivšu poslanicu i kandidatkinju za VDT-a Danku Marković“, kazao je Joković.

Najčitanije